Мажд Алгафари: Кой принуди българите да напуснат страната и да отидат да работят в чужбина?

Според управляващите, както и според бизнеса, в България има недостиг на работна ръка. 

Кой е виновния за този недостиг? Кой принуди българите да напуснат страната и да отидат да работят в чужбина? 

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }

БИЗНЕСЪТ

Преди десетина, та и повече години, когато все още имаше някаква дейност в България и се изкарваха добри пари, следователно и добри печалби, бизнесът плащаше мижави заплати на служителите си. В същото време обаче демонстрираше пред обществото богатство, възможности, охолен живот и какво ли не. 

Приватизирани бяха доста предприятия, които обаче, вместо да бъдат развити, бяха оглозгани. Работещите в тези предприятия специалисти получаваха, ако въобще получаваха, обидни заплати. Високите заплати се получаваха от мениджърите, които имаха за задача да разпродадат предприятието и то да спре да работи. 

Разбира се, при такива условия няма как един специалист да остане да работи в това предприятие, особено като знае, че в чужбина ще си получава заплатата редовно, а тя ще е в пъти по-висока от тази в България. 

Имаше и предприятия, които работеха, някои от тях и към момента работят. Годишните им печалби бяха в милиони, но въпреки това, плащаха ниски възнаграждения на работниците си. И тези хванаха чужбината. 

Сега обаче същите тези предприятия надават вой, че няма работна ръка. Ами вие ги изгонихте. 

Както казват възрастните: Евтиното излиза скъпо!!!

Вие направихте работната ръка толкова евтина в България за да трупате милиони, да купувате яхти, имоти, да живеете на гърба на вашите служители. 

Сега сте готови да плащате високи заплати, но хората, които изгонихте няма да се върнат. Сега ви е страх, че източникът на богатството ви ще пресъхне и това, което печелихте вече няма да е същото, а нищо чудно и някои от вас да обявят фалит или неплатежоспособност. 

Само като пример ще вметна туризмът…

Преди години плащаше по 400 лева заплата, от която удържаше за счупени чаши и посуда, а сега е готов да плаща и тройно, та и четворно, само и само да се намери някой да работи, но няма – всичко е в чужбина. Там заплатата му заплата, трудовия договор, осигуровките, бонусите, храната, настаняването и т.н.

Та, мили бизнесмени, ако въобще мога да ви нарека БИЗНЕСМЕНИ, вие сте си виновни за това, че няма работна ръка в България. Алчността ви ще ви погуби. Жалко, защото туризмът е за всички, но вие го съсипахте.

Мажд Алгафари