Марин Льо Пен размаза Макрон, партията й печели двойно повече от военнолюбеца на евровота във Франция

Френският „Национален сбор“ нанесе тежко поражение на центристката коалиция на президента на Франция Еманюел Макрон на изборите за Европейски парламент. 

Формацията на Марин Льо Пен събра над два пъти повече гласове от коалицията на държавния глава, сочат прогнозните резултати. “Национален сбор” печели 32,4 процента от гласовете. 

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }

Далеч зад нея, с двойно по-малко гласове, на второ място остава центристката партия на президента Еманюел Макрон “Ренесанс” с 15,2 процента. Трета е коалицията Социалистическа партия – “Плас Пюблик” с 14,3 процента.

Крайнолявата “Непокорна Франция” печели битката за четвъртото място с дясноцентристката “Републиканците”. Двете партии получават съответно 8,3 и 7 на сто от гласовете.

В Европейския парламент ще излъчат представители още “Еколозите”, с 5,6 на сто от гласовете, и крайнодясната “Реконкиста”, която получава 5,1 процента, прескачайки с малко минималния праг от 5 процента.

В момента Макрон е по средата на втория си петгодишен мандат като президент и според френската конституция той не може да се кандидатира за трети, след като сегашният му мандат изтече през 2027 г.