Младеж си търси работа: За по-малко от 4300 лв. чисто не почвам!

80% от младите българи във възрастовия диапазон 18-35 години посочват като желано възнаграждение стартова заплата от 4300 лв. Сумата да бъде чиста, след данъци и удръжки. Това сочи проучване на агенция за онлайн маркетингови проучвания JTN и Bulgaria Wants You.

Националното представително проучване е реализирано през май тази година и има за цел да покаже какви са тенденциите в нагласите на младите по отношение на бъдещето им в личен и професионален план.

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }

Над 80% от анкетираните са посочили, че очакват работодателите и държавата да се разберат за работещи начини за постигане на адекватно заплащане.

“Те знаят какво очакват от работодателите си и ценят труда си – месечна заплата от 1200 лв. им се вижда обидно ниска, за да започнат работа, а като желано възнаграждение в близката една година посочват малко над 4300 лв (след данъци). Все повече от анкетираните твърдят, че биха се завърнали да живеят в родния си край, ако им бъде предложено адекватно работно място (51%).

Половината от запитаните планират да стартират собствена компания, защото смятат, че е по-перспективно от това да са служители. Увеличaва се и процентът на младите, които твърдят, че предпочитат да са създатели на съдържание, пред работа на заплата (45%) или пред развитие на собствен бизнес (38%)”, съобщават от JTN.

Най-сериозните очаквания към държавата са за изграждане на позитивен имидж на страната, постигане на икономически растеж и добро качество на живот.

60% от хората под 35 години са видимо по-готови да поемат лично отговорност и да се нагърбват със задачи извън тясно личния си интерес и смятат, че могат лично да допринесат за развитието на България, но липсва обща кауза, която да ги обедини.

Резултатите недвусмислено показват, че огромното мнозинство (89%) виждат професионалното и личното си развитие през следващите 5 години в България. В отговорите на респондентите прави впечатление все по-осъзнатата борба за лично утвърждаване чрез по-добро образование, повече свобода и гъвкавост на работното място, активно развиване на кариерата и създаване на семейство.

По отношение на личния си живот 71% от анкетираните споделят, че искат да имат дете в следващите 5 години и като основни фактори за решение да станат родители посочват фактори като доверие в човека до тях (42%) и наличие на дом/жилище (38%). В личен план финансовите въпроси са много под нематериалните измерители на щастие. 62% определят като най-важно да имат „обичан човек до себе си“, 45% поставят родителството на първо място, здравето е най-голям приоритет за 43%, а финансовата стабилност е най-важна за 38% от анкетираните.