Нова еко такса вдига цените на горивата с 60 до 80 ст. на литър

Цените на горивата изкуствено ще бъдат повишени с допълнителна еко такса. Европейската комисия вече е решила от 2027 г. в схемата за търговия с квоти за въглеродни емисии бъдат включени горивата за автомобили и за отопление на сгради. Доставчиците на горива ще купуват квоти за отделяните при изгарянето им вредни емисии, което според изчисления на експерти, които “Труд news” потърси за коментар, ще доведе до поскъпване на бензина и дизела с между 60 ст. и 80 ст. на литър. Целта е да ни откажат от използването на автомобили на бензин или дизел.


Поскъпването на горивата ще наложи даването на помощи за “транспортно бедни” граждани, става ясно от актуализиран Интегриран национален план “Енергетика и климат” (ИНПЕК), който е пуснат за обществено обсъждане. Както вече е решено, че ще бъдат подпомагани енергийно бедните домакинства, така ще има подпомагане и за транспортно бедните.

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }


Програма за подпомагане на енергийно бедните ще стартирана с излизането на домакинствата на свободния пазар на ток от 1 януари 2026 г. Предстои да бъдат разписани и правила за подпомагане на транспортно бедните, пише в плана “Енергетика и климат”. До 30 май 2025 г. трябва да бъде предоставен на Европейската комисия Социалният план за климата, в който ще бъдат разписани уязвимите домакинства, уязвимите микропредприятия и уязвимите ползватели на транспорт.


Какви ще бъдат критериите за определянето на един човек като “транспортно беден” още не е ясно. Но наредбата за енергийна бедност вече е приета от Министерски съвет. За енергийно бедни ще бъдат считани домакинствата, които след като платят сметките за ток и отопление, имат доходи на човек под линията на бедност. За настоящата година линията на бедност е 526 лв., а в момента минималната пенсия е 523,04 лв. Това означава, че пенсионерите с минимална пенсия влизат в групата на енергийно бедните.

Минималната заплата сега е 933 лв., което след плащане на данъци и осигуровки е 724 лв. Ако двама родители работят на минимална заплата и имат едно дете, доходът им на човек е 482 лв., което е под линията на бедност дори преди да платят сметките за ток и парно. Каква ще бъде помощта за енергийно бедните не е ясно. В Закона за енергетиката е записано, че за отговорни за определяне и прилагане на мерки за финансова подкрепа на енергийно бедните са министрите на енергетиката, на труда и социалната политика, на регионалното развитие или друг орган, определен от Министерския съвет. Още не е решено и коя държавна институция ще отговаря за изготвянето на списъци на енергийно и транспортно бедните. Но е възможно енергийно бедните да ползват определено количество ток на преференциални цени.

От 1 юли 2024 г. токът за домакинствата да поскъпне средно с 1,39% предлагат от КЕВР. Но до края на юни може да се окаже, че поскъпването на тока за бита ще бъде по-голямо. Това ще бъде последното определяне на цените на тока за домакинствата от КЕВР. От 1 юли 2025 г. стартира преходен период, през който цените на тока за бита ще бъдат определяни от Министерски съвет. Тогава токът ще бъде купуван от електроразпределителните дружества на пазарни цени, а ще бъде продаван на битовите потребители по фиксирани цени.

А за разликата ще бъдат давани компенсации. Но правителството ще реши дали компенсации да има за всички и за цялото потребление на електроенергия. Възможно е компенсациите да покриват само минимално потребление на електроенергия, а при по-голямо потребление домакинствата да плащат по-високи цени.

Труд

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!