Роберт Фицо с първи коментар след покушението: Прощавам и предупреждавам / ВИДЕО

Словашкият премиер Роберт Фицо излезе с първи публичен коментар след стрелбата срещу него на 15 май. Той публикува видеоклип във Фейсбук, в който каза, че евентуално може да се върне на работа в началото на юни и юли.

Видеото е с дължина 15 минути, а обръщението му е озаглавено “Прощавам и предупреждавам”.

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }

Фицо каза, че нападателят му е активист на словашката опозиция и няма причина да се смята, че атаката му е акт на “самотен лунатик”. 

“Активист на словашката опозиция се опита да ме убие заради моите политически възгледи. Медицинският екип предотврати най-лошото. Ако всички върви по план, мога постепенно да се върна към задълженията си през юни и юли”, заяви Фицо.-0:06

Той сподели, че не изпитва гняв към непознатия, който го е прострелял, и че няма да подема никакви съдебни действия срещу него.

“Време е да предприема първия си ход. Това е прошката. Не изпитвам гняв към непознатия, който ме простреля. Няма да предприема никакви съдебни действия срещу него (такива вече се водят от прокуратурата – б. р.), нито ще търся финансова компенсация. Прощавам му и го оставям да мисли какво направи и защо”, каза още премиерът на Словакия.

Той беше прострелян в град Хандлова след заседание на правителството на 15 май. 71-годишният Юрай Цинтула е стрелял по словашкия премиер пет пъти. Той е с повдигнати обвинения за опит за убийство за отмъщение.

Според телевизия Markíza Юрай Цинтула се гордее с това, което е извършил.

Цинтула е бил част от група, протестираща срещу Фицо и неговото правителство на 24 април. Тогава правителството е провело заседание в село Долна Крупа, област Търнава, в близост до град Левице. Групата демонстранти е пристигнала там, за да подкрепи Украйна и да изрази несъгласието си с позицията на Фицо и неговото правителство по отношение на конфликта в Украйна и с намерението на правителството да премахне обществената телевизия RTVS и да я замени с медия, удобна на властта, пише The Slovak Spectator.

Оф нюз