Руската фрегата “Адмирал Горшков” влезе в порта на Хавана, в Куба пристигат атомна подводница и още два бойни кораба / ВИДЕО

В Куба пристигна най-новата фрегата на руските военноморски сили “Адмирал Горшков”. След фрегатата близо до острова ще се появи атомната подводница “Казан” с управляемо ракетно оръжие само на 66 мили от Флорида.

Както пише Cuba Debate, до 12 юни в рамките на официалното посещение ще пристигнат още два руски кораба. Кубинското правителство по-рано официално потвърди, че руски военноморски отряд от три кораба и атомна подводница ще посети пристанището на Хавана.

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }

В изявление кубинското външно министерство обяви, че “посещението е в съответствие с историческите приятелски отношения между Куба и Руската федерация и международните правила“.

“Нито един от корабите не носи ядрено оръжие, така че тяхното присъствие в страната ни не представлява заплаха за региона“, подчертава кубинското дипломатическо ведомство.

На 10 юни се състоя друго важно събитие в контекста на развитието на руско-кубинския диалог. Кубинският външен министър Бруно Родригес пристигна в Русия за участие в заседание на Съвета на министрите на БРИКС. Бруно Родригес, както съобщава Cuba Debate, отлетя за Нижни Новгород.

На 10 и 11 юни ръководителят на кубинската дипломация ще проведе двустранни срещи с колегите си от Беларус, Египет, Бразилия и Турция. И той ще говори на разширено заседание на Съвета на министрите, на което ще присъстват всичките 10 държави-членки на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства, Етиопия и Иран) .

В края на срещите кубинският външен министър ще замине на официално посещение в Москва, където на 12 юни ще бъде приет от ръководителя на руската дипломация Сергей Лавров за обсъждане на редица въпроси за задълбочаване на двустранното партньорство в политическата, търговската, икономическата и научно-техническата сфера. Както коментира Cuba Debate, Родригес пристигна в Русия след завършване на официално посещение в Китай.

Източници: Агенция “Фокус”, Х,

Гласове

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!