След безпрецедентен брой изчезнали туристи в Гърция: Властите предупреждават посетителите да се пазят от жегата

Покачването на температурите в Гърция съвпадна с поредица от изчезвания на туристи. Затова посетителите бяха предупредени да внимават по време на разходки по непознат терен в ужасната жега.

Девет туристи са изчезнали за малко повече от седмица. Повечето са открити мъртви или властите се опасяват, че са, след като са тръгнали на походи в силната жега.

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }

Изчезванията започнаха този месец, когато британският телевизионен оператор, 67-годишният Майкъл Мозли, изчезна, докато се връщаше към курорта си на гръцкия остров Сими. Трупът му беше открит миналата неделя след четиридневно издирване, лежащ в скалист терен. Твърди се, че той е сбъркал пътя на връщане от плажа и очевидно е колабирал заради силното изтощение.

Оттогава най-малко седем други туристи са изчезнали в други части на страната, предизвиквайки обширни усилия за издирване и оставяйки властите да се сблъскат с критики за неефективна и забавена реакция.

„Всяко говорене от този тип относно случая с Майкъл Мозли … е погрешно от самото начало“, каза Константина Димоглиду, говорител на гръцката полиция. „Телевизионният водещ е рухнал буквално в мига, в който е стигнал до мястото, където го намерихме. Това се е случило около 16 часа. Сигналът за изчезналите е подаден близо четири часа по-късно. Така че дори ако усилията за издирване да го бяха открили в рамките на секунди след тази жалба, г-н Мозли пак щеше да бъде намерен мъртъв.”

Димоглиду настоя, че записите от всички операции по издирване на изчезнали хора „са задълбочени” и ще бъдат анализирани. Тя добави: „Нямаше да излизаме и да правим категоричните твърдения, които правим, ако нямаше следа от записи за всеки случай.“

Тя каза пред The ​​Times, че е необходима известна индивидуална отчетност, когато човек е на почивка. „Излизането при високи температури, не на последно място в непознат терен и в някои случаи без мобилен телефон в ръка, е просто опасно.“

Властите приписват изчезването на комбинация от фактори, включително температури до 44C, които могат да доведат до дехидратация, дезориентация и изтощение.

От деветимата изчезнали туристи, включително граждани на САЩ, Холандия, Франция, Белгия и Израел, досега четирима са намерени мъртви. Двамата израелци, които се изгубиха по време на преход в Аркадия, Южна Гърция, бяха открити през уикенда.

В събота останките на 74-годишен холандец, който беше в неизвестност почти седмица, след като отишъл на разходка, също бяха открити от дрон на пожарната служба в дефиле на остров Самос в източно Егейско море, близо до турското крайбрежие. Тялото на 55-годишен американец, чието име все още не е оповестено, беше намерено на остров Матраки, източно от Корфу, в понеделник.

Усилията за издирване, включващи кучета за наблюдение, хеликоптери и дронове, се засилиха на два гръцки острова, Аморгос и Сикинос, за да открият трима туристи – Алберт Калибет, пенсиониран американски полицай, на 59 години, от Лос Анджелис и две французойки – които са в неизвестност от миналата седмица.

В понеделник кметът на Сикинос каза, че двамата френски туристи, на възраст 73 и 64 години, са тръгнали на поход, докато островът в Егейско море е преживял период на „ненормално горещо“ юнско време.

Управителят на хотела, в който е била отседнала 73-годишната жена, каза, че тя е изпратила сигнал за помощ в 5:50 сутринта в петък, но батерията на телефона й е паднала, преди да успее да предаде местоположението си.

„Говорете за лош късмет“, каза Елиас Гаванас, собственик на Galini Studios на Сикинос, пред The ​​Times. „Мисля за това и се разочаровам. Стоях и гледах екрана си, чакайки някакъв отговор. Но той така и не дойде.”

Скалист непокътнат остров в сърцето на Егейско море, Сикинос е популярна дестинация за туризъм. Персоналът на хотела казва, че подозира, че жената е излязла в сряда, за да прекоси острова.

„Тук има толкова много пътеки, че не е необичайно нашите гости да се отправят на туристическо приключение, като отсядат където намерят в църкви, хижи или в открити горички“, каза Гаванас. „Това прави този остров толкова автентичен и рядък.“

Той допълни, че температурите са достигнали максимум от около 44C в деня, в който жената се е обадила. Дъщеря й и брат й долетяха от Франция във вторник, за да помогнат в издирването.

Изчезванията идват, когато Гърция се подготвя за разгара на своя туристически сезон и остава неясно дали инцидентите ще накарат чуждите посолства да издадат съвети за въздържане от пътуване.

Това, което е ясно, каза високопоставен полицейски служител, участващ в повечето издирвания, е, че скокът на изчезванията е безпрецедентен:

„Не можете да арестувате някого, защото е решил да се разходи, и не можете да накарате туристите да останат на закрито. Можем само да се надяваме, че докато са на почивка, те сами ще се въздържат в тази жега.”

Труд