След градушката: Автокъщи на ръба на фалита, разпродават на безценица колите в този град

В село Шереметя, близо до Велико Търново, десет автокъщи се намират на ръба на фалита след разрушителна градушка, предаде БТВ.

Те са принудени да продават повредените автомобили на изключително ниски цени, като намаляват цената им с 50%. Петър Стоянов, който е собственик на една от автокъщите, изразява притеснение от липсата на квалифицирани майстори и необходимите материали за ремонт, като стъкла, и от високите цени, които се искат за поправка на автомобилите – до 3-4 хиляди лева. Това създава трудности за справяне с големия брой повредени автомобили.

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }

Собствениците се надяват на финансова подкрепа от държавата, за да могат да покрият най-неотложните си разходи и да продължат бизнеса си. Тази ситуация подчертава значението на адекватната подкрепа в кризисни моменти и потенциалната роля на държавата в помощ на малкия и средния бизнес след природни бедствия.

15 минути беше абсолютен апокалипсис! Няма непострадала кола и къща, не само при нас, а и в цялото село. 70-80 коли са при нас и всички са в окаяно състояние, няма с какво да се приберем дори ние”, кършат ръце собствениците на автокъщи в търновското село Шереметя, над което се изсипа най-едрата градушка в Търновско в сряда вечерта. Там са 10 автокъщи заради локацията  – на главния път Велико Търново – Варна. Сега бизнесът им е абсолютно съсипан, над 400 коли са с потрошени стъкла, огледала, брони, смъкната е дори боята. Не ги е спасила дори и опъната мрежа над някои. Тя е надупчена като швейцарско сирене, така изглеждат и таваните, капаците, страните на автомобилите, изложени за продажба. 

“Първо започна със силен вятър, после сух град – на моменти като юмрук , всичко попиля. Колите на клиентите, докарани за ремонт, къщата ми отгоре – прозорци, керемиди, дограми, соларен панел имам, всичко е на сол. На 63 г. съм, такова чудо не съм виждал. Имали сме самолети, преместили ги в Русе, да пазят от градушки Гюргево. Няма държава! Да вземем да направим една подписка до румънския парламент да ни приеме,  защото тук няма кой да ни помогне”, отчаян е и собственик на автосервиз в селото. 

Пострадалите насочват гнева си и към РВД – говорят си, че те не разрешили самолетите да излетят, за да разбият градоносните облаците. 

Автокъщите в село Шереметя казват, че щетите им са за милиони.