Шамар за Брюксел от Виена – Партията на свободата е първа на евроизборите

Крайната десница в лицето на Австрийската партия на свободата (АПС) бележи изборна победа на евровота в Австрия, сочат първите прогнозни резултати, оповестени от обединените за целта медии – австрийско радио и телевизия ОРФ, австрийска информационна агенциа АПА и телевизионен канал ATВ.

АПС водеше в социологическите проучвания в последната година. Формацията е евроспектична. Според анализатори тя не одобрява инвазията в Украйна, но едновременно с това е по-благоразположена към унгарския лидер Виктор Орбан и неговата политика.

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }

Изборите за Европейски парламент в Австрия приключиха точно в 17:00 ч., предаде БТА.

Според прогнозата за АПС са дали гласа си 27% от избирателите, което е с 9,8% повече в сравнение с предишния евровот през 2019 г.

Загуби търпи управляващата Австрийска народна партия с 23,5%, което е минус от 11,1%. След нея се нарежда Австрийската социалдемократическа партия, при която загубите са 0,9%. Гласували за социалдемократите днес според прогнозите са 23%. Партията на Зелените губи 3,6% и се нарежда с 10,5% на четвърто място, следвана от НЕОС с 10,5%.

Ако това съотношение се запази, АПС ще разполага с 6 депутати /плюс 3/, Народната партия/ с 5 /минус 2 мандата/, социалдемократите запазват 5 кресла, Зелените губят едно, а НЕОС печелят едно депутатски място.

Германия

С пръв резултат в Германия излиза с голяма преднина консервативният блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС), набирайки общо 29,5 процента от гласовете. Това сочат екзит половете, предаде БТА. Оспорваната надпревара за второто място във вота, за което е бореха крайнодясната “Алтернатива за Германия” и участващите в управляващата коалиция Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и “Съюз 90/Зелени” според екзит пол данните се разрешава в полза на “Алтернатива за Германия” с 16,5 процента от гласовете. Другите две партии получават съответно 14 процента и 12 процента от подкрепата на избирателите.

В 20:15 в ЕП ще има пресконференция с първи резултати за България и Хърватия, a в 21:15 – в Испания, Франция и Дания.

Австрия

Крайната десница в лицето на Австрийската партия на свободата (АПС) бележи изборна победа на евровота в Австрия, сочат първите прогнозни резултати.

Гърция

Управляващата дясноцентристка партия Нова демокрация печели изборите за Европейски парламент в Гърция, но с резултат, който е малко по-нисък от последните проучвания на общественото мнение преди вота. Нова демокрация получава между 28 и 32 процента от гласовете. Основната опозиционнна сила, лявата СИРИЗА, е подкрепена от между 15,2 и 18,2 процента. Лявоцентристкото движение ПАСОК събира между 10,9 и 13,9 на сто. За Гръцката комунистическа партия (ГКП) са гласували между 7,9 и 10,3 процента. Националистическото „Гръцко решение“ има подкрепа в интервала между 7,6 и 10 на сто. Следва консервативната партия „Ники“ с между 2,9 и 4,9 процента. Сериозни шансове да прескочи 3-процентния праг има и лявата евроскептична партия „Курс на свободата“ с между 2,6 и 4,6 процента. На ръба е и новата популистка партия „Глас на разума“ с 2,2 – 3,6 на сто, предава БТА.

Нидерландия

Коалицията „Зелени леви“ – Партията на труда печели изборите за Европейски парламент в Нидерландия, сочи екзит полът. Коалицията ще има 8 депутатски мест. Крайнодясната и евроскептична Партия на свободата, на която предричаха между 8 и 10 места, остана втора – със 7 депутатски места. Преди пет години партията на Герт Вилдерс нямаше нито един евродепутат. Според екзитпола Народната партия за свобода и демокрация ще има 4 евродепутати, Християндемократическият призив – 3, Д66 – 3, Селско-гражданското движение – 2, а Партията за защита на животните, Реформаторската партия, Волт и младата партия Нов обществен договор – по 1, съобщава БТА.

БТА, Оф нюз