Coca-Cola подаде заявка за пререгистрация на свои марки напитки в Русия

След “Старбъкс” и “Кока кола” е направила заявка за пререгистрация на продуктите си в Русия. 

Не е ясно като почистващ препарат или като напитка, но така или инак, от април тази година заявката им е налице и чака одобрение…

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }

Въпросът вече не е “иска ли Кока Кола да присъства в Русия”, а “иска ли Русия Кока Кола да бъде продавана там”.

коментар на Христо Христов

НОВИНАТА:

Популярната в цял свят американска компания за производство на напитки Coca-Cola е подала заявка за пререгистрация в Русия на търговските си марки Coca-Cola, Fanta и Sprite, показват данните от руската патентна служба “Роспатент”, пише “Ведомости”.

Преди около две години, още през март 2022 г., Coca-Cola обяви че ще спре всички свои дейности на руския пазар, а през юни същата година реши да спре производството и продажбата на своите марки напитки в Русия. Към онзи момент портфолиото й включваше: Coca-Cola, Fanta, Sprite, BonAqua, Burn, Fuzetea, Rich, Schweppes, Powerade и други.

Според съответното законодателство в Русия, търговските марки могат да бъдат анулирани, ако не се използват в рамките на три години, припомня пред “Ведомости” главният изпълнителен директор на “Онлайн патент” Алина Акиншина. Тъй като марките на Coca-Cola са изтеглени от руския пазар през 2022 г., обяснява юристът, тяхната правна защита може да бъде прекратена предсрочно още през 2025 година.

Притежателят на правата на дадени търговски марки се стреми за поддържа поне минимално ниво на активност във връзка с марките, за да не загуби правата върху тези търговски марки, обяснява Акиншина.

Процедурата по (пре)регистрация на търговски марки трае около една година. Така че ако процесът премине успешно, то тригодишният (нов) период ще се брои от новата дата на регистрация, какъвто е случаят с компанията Coca-Cola, уточнява юристът.

money.bg

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!