Д-р Сибила Маринова: Райският газ е токсичен, колега анестезиолог почина само защото го е вдишвал в операционната

  • Трябва да бъде абсолютно забранен – и за възрастни, и за непълнолетни, да има големи парични санкции, да не се позволява по заведения и в дискотеките, казва анестезиологът
  • Може да предизвика безплодие, имунен дефицит, смърт, миокардна депресия, проблеми с дишането, трайни неврологични увреждания като парези

– Д-р Маринова, има ли в последно време случаи при вас на деца, надишали се с райски газ?

– Миналата година имахме няколко поредни случая на деца между 14 и 18 г., изпаднали в кома след употреба на райски газ и алкохол. За наша радост всички приключиха с щастлив край.

– Как ще коментирате масовата употреба – в курортите балони с райски газ се предлагат дори по улиците?

– Говорим си едни и същи неща, но нищо не се променя. Младежите продължават масово да го употребяват. Не знам защо хората смятат, че е безвреден, че нищо няма да им стане от 1-2 пъти, а той е отровен.

Повече от 10 г. в нашата операционна не го използваме, защото е токсичен. Ние като анестезиолози при ежедневна експозиция можем да получим различни увреждания. Имаме колега анестезиолог с доказано професионално кръвно заболяване от райски газ в професионалната среда.

След този случай спряхме да използваме райски газ, защото е опасен за здравето

Има ефекти върху почти всички органи и системи в човешкото тяло.

– Как влияе на организма и какво може да причини?

– Има ефекти върху симпатикуса. Може да причини тахикардия, депресия на миокарда. Причинява т. нар. дифузионна хипоксия – измества кислорода от алвеолите.

По принцип се прилага в определено съотношение – райски газ с кислород. А при събуждане от анестезия с райски газ пациентът се оставяше да диша чист кислород точно заради този ефект на дифузионна хипоксия.

Защото ниското ниво на кислород в алвеолите води до ниско ниво на кислород в кръвта и оттам страдат всички тъкани.

Отделно води до потискане на имунитета, потиска В12-съдържащите ензими. Има проучване при жени стоматолози, защото преди се използваше за анестезия при стоматологични манипулации, че потиска хормона, който е отговорен за овулацията.

Има проблеми със зачеването при тези жени, които имат експозиция на райски газ. Води до неврологични увреждания. Може да причини измръзвания, защото при изпаряването му замръзва и се получават термични увреждания на устата, на носа. Когато се изпарява, вентилите на бутилките в операционната замръзваха.

– Казвате, че сте спрели да го използвате в търновската болница, но дали има болници, които още го използват?

– Предполагам, че има. Райският газ не е забранен за медицински цели в България, но в много държави в света вече е забранен и не се използва. Ние не го използваме след случая с наш колега, който почина от заболяване, причинено от токсичния газ.

– Едно опитване може ли да бъде безвредно? Има ли пристрастяване към това?

– Никога вдишванията не са 1-2.

Всяко нещо, което води до приятни усещания, то пристрастява

Когато има отделяне на някакви хормони на щастието от приятното усещане, разбира се, че пристрастява. Дори захарта пристрастява. Аз не мисля, че хора, които дишат веднъж, после спират да го дишат. Какво значи веднъж – 1 балон, 10 балона?

Как можем да сме сигурни какво точно ще причини, как ще наруши съзнанието, колко хипоксия ще има в тъканите и до какви увреждания ще доведе? Просто хората изобщо не мислят. Българинът спря да обръща внимание на собственото си здраве и такива предупреждения не го впечатляват.

Изключително ниска здравна култура. Ще си закара колата на сервиз, ще отиде на маникюр, за да си направи ноктите, но няма да се погрижи за храненето си, за здравето си, да си направи профилактични прегледи.

– Какво трябва да се направи според вас по отношение на търговията на балони с райски газ?

– Смятам, че райският газ трябва изобщо да бъде забранен за всякаква употреба извън лечебни заведения. Дали ще е на пълнолетни, на непълнолетни, пък в дискотека, на улицата – няма никакво значение.

Трябва да бъде абсолютно забранен и да има големи парични санкции, за да не се позволява по заведения, в дискотеки. В тях има и непълнолетни.

– На каква възраст е най-малкият пациент, попадал при вас след употреба на райски газ?

– 14 години, но доколкото съм чувала, и на по-малки деца родителите им разрешават балони с райски газ, което е безумно. Разбрах, че на детски рождени дни се поръчва райски газ, което ме шокира. До миналата година аз изобщо не знаех, че това е някаква мода по заведенията и че се използва по този начин.

Младите хора трябва да намерят други начини да се чувстват добре със себе си – да учат, да се развиват, да правят нещо за тялото и ума си. Тези лесни и бързи забавления носят някакво съвсем краткотрайно щастие и удовлетворение.

– Дрогирането с райски газ може ли да причини смърт в такъв млад организъм?

– Ако е комбинирано с някакви други вещества и с алкохол, може. И не е задължително да е непосредствено от самия райски газ. Когато пациент не е в съзнание, на него му отпадат рефлексите, има нарушения в дишането.

Това може да доведе до спиране на дишането, до хипоксия, до страдание на миокарда, на мозъка, на белия дроб. Когато са потиснати рефлексите, това може да доведе до попадане на стомашно съдържание в белия дроб, което е много тежко усложнение, с голям процент смъртност.

Така че никога няма как да сме сигурни. Затова не трябва да се използва.

– А как трябва да се реагира в такава ситуация, каква е първичната помощ?

– Да се спре експозицията и да се изведе от средата, както и веднага да се потърси лекарска помощ. Когато се стигне дотам да няма сърдечна дейност, да няма дишане, хората не знаят какво да правят. Затова се

опитваме в болницата да правим обучения по първа помощ на младите хора, за да знаят как да реагират,

ако изпаднат в такава ситуация. Трябва да се говори с тези деца, да им се обяснява постоянно. Родителите не трябва да се включват в това да им поръчват балони.

– А вие усещали ли сте лично ефекта от райския газ, след като в операционната преди сте били подложена на постоянна експозиция?

– В началото на моята кариера преди 25 г. работехме със стара апаратура, стари системи, случваше се да мирише в операционната зала на инхалационния анестетик, който използвахме. В началото ми се спеше повече, със сигурност заради експозицията на анестетици.

Сега имаме съвременни системи за отвеждане на отработените газове. Работим със затворени инхалационни системи и нямаме експозиция.

– Като лекар какво искате да кажете на младежите, които се забавляват с райски газ?

– Райският газ е опасен, отровен, не го използвайте! Води до някакви краткотрайни приятни усещания, които обаче могат да имат последици за цял живот.

Може да предизвика безплодие, имунен дефицит, смърт, миокардна депресия, проблеми с дишането, трайни неврологични увреждания като парези. Младите хора ги съветвам да четат книги, да работят, да се развиват, да се грижат за здравето си, да спортуват и да не се занимават с глупости.

Визитка

– Завършила Медицински университет – Варна

– От 25 г. работи в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново

– Началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение

– Регионален координатор по донорство за Северен централен регион

– Сертифициран обучител по донорство от Института по донорство и трансплатнтации в Барселона

24chasa.bg

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!