Ляв народен фронт обединява над 15 партии за предстоящите избори по подобие на Франция / СНИМКИ

Очаква се левият блок по образец на Франция да приеме декларация

Над 15 леви, лявоцентристки партии и движения изпратиха своите лидери или представители на невиждана досега по своята численост среща, която се провежда в Стара Загора. Идеята е до края на деня да се оформи широк ляв блок за участие в предстоящите парламентарните избори – по образец на Франция, съобщава Флагман.

Форумът започна в 15 часа в хотел „Верея“. Пръв се изказа лидерът на БСП Атанас Зафиров. До него стои Кристиян Вигенин. Вътре са Борислав Гуцанов, Цветелина Пенкова, Георги Гьоков, Костадин Паскалев, Георги Първанов, Калоян Паргов, Татяна Дончева, Румен Петков, Александър Томов, общо над 80 души от цялата страна. Към момента текат изказвания на лидерите, които са единодушни в призивите си за обединение в Ляв народен фронт.

Обсъжда се декларация, която ще бъде оформена като обръщение към българския народ. Проектът се обсъжда в залата и се отнася до основните цели на лявото обединение за създаване на управленска алтернатива. Идната седмица ще стартира работата по управленската програма сектор по сектор.

Накрая лидерите трябва да положат подписи под редактирания вариант. Те ще имат силата на присъединяване към това обединение. Прокламацията остава отворена за бъдещо присъединяване и на други съмишленици.

Ръководителите им подписаха общо Обръщение към българския народ, допълва 24 часа.

17 политически формации, заедно с БСП, си дадоха дума на среща днес в Стара Загора да се явят заедно на следващите предсрочни парламентарни избори, а ръководителите им подписаха общо Обръщение към българския народ. Сред тях са БСП, “Левицата”, “Изправи се, България”, “Екогласност”, социалдемократи и комунисти. Към обръщението ще се присъединят и други, увери и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров, домакин на срещата.

Оживен разговор между Георги Първанов, Румен Петков, Александър Паунов и Борислав Гуцанов /отляво надясно/ и след край на официалната дискусия.
Снимка: Ваньо Стоилов
Оживен разговор между Георги Първанов, Румен Петков, Александър Паунов и Борислав Гуцанов /отляво надясно/ и след край на официалната дискусия. Снимка: Ваньо Стоилов
И.ф. председател на БСП Атанас Зафиров подписва общото Обръщение към българския народ, прието на срещата в Стара Загора.
Снимка: Ваньо Стоилов
И.ф. председател на БСП Атанас Зафиров подписва общото Обръщение към българския народ, прието на срещата в Стара Загора. Снимка: Ваньо Стоилов
Костадин Паскалев /вляво/ и Румен Петков подписват Обръщението.
Снимка: Ваньо Стоилов
Костадин Паскалев /вляво/ и Румен Петков подписват Обръщението. Снимка: Ваньо Стоилов

Утре представителите на тези формации ще бъдат заедно и на традиционния митинг-събор на връх Бузлуджа, който ще премине под мотото “Заедно! Началото е Бузлуджа!” – нещо, което не се е случвало от години. Той ще отбележи 133-годишнината на организираното социалистическо движение в България.

Тази вечер от Стара Загора всички те тръгнаха и заедно към връх Шипка, за да поднесат цветя и венци.

В Обръщението се казва: “Единодействието на равноправна основа на левите и лявоцентристките сили е отзи ключов фактор, който може да сложи край не само на политическата, но и на моралната криза в българското общество”. В документа са записани 17 цели, сред които среда и условия за достойно заплащане на работниците, дългосрочна стратегия за социално и икономическо развитие на страната в полза на хората, справедлино преразпределение на доходите, преграда към връщане на статуквото и спиране на войната в Украйна и дипломатическо уреждане на конфликта, за които цели левите ще работят заедно.

Участниците в срещата благодариха на организаторите на срещата от БСП, но и изтъкнаха, че тъкмо кризата в най-голямата партия в ляво докара криза в цялата левица и за да бъде тя преодоляна, първо трябва да се консолидира БСП, а с това да се обедини и цялата левица.

Евродепутатът Кристиян Вигенин посочи, че днес, в деня на откриването на Олимпийските игри в Париж, левите трябва да изоставят олимпийския принцип, че участието е по-важно от победата, и да си припомнят олимпийския девиз: “По-бързо, по-високо, по-силно”.

Александър Паунов слага подписа си под общия документ от срещата.
Снимка: Ваньо Стоилов
Александър Паунов слага подписа си под общия документ от срещата. Снимка: Ваньо Стоилов
Лидерът на политическа партия МИР Симеон Славчев призова левите първо да си простят и помирят, преди да се обединят. 
Снимка: Ваньо Стоилов
Лидерът на политическа партия МИР Симеон Славчев призова левите първо да си простят и помирят, преди да се обединят. Снимка: Ваньо Стоилов
Георги Първанов и Атанас Зафиров преди началото на срещата, след като сърдечно са се ръкували.
Снимка: Ваньо Стоилов
Георги Първанов и Атанас Зафиров преди началото на срещата, след като сърдечно са се ръкували. Снимка: Ваньо Стоилов

Президентът Георги Първанов /2002-2012 г./ припомни, че преди 25 години БСП е била в ъгъла, но тъкмо тогава чрез диалог в ляво започва сближаване и възраждане на левицата. “Но тогава имахме 3 години за това, сега сме в цайтнот и имаме едва 3 месеца, за да се върнем в мача”, използва спортна терминология той. И добави, че е оптимист за възхода на лявото.

В този дух се изказаха Костадин Паскалев, Румен Петков, Татяна Дончева, Мая Манолова, Александър Томов, Александър Паунов, Емил Георгиев и други политически лидери в ляво. Румен Петков от АБВ каза, че може да обобщи всичко с обръщението “Уважаеми другарки и другари”. Мая Манолова опроверга слуховете, че искала да се разпусне БСП или тя да смени името си, като обяви, че съдбата на партията е работа на самите социалисти.

И.ф. председател на БСП Атанас Зафиров посочи, че това, което свързва левите сили е повече от това, което ги разделя. Той очаква те заедно, в равноправен диалог, да предложат успешна алтернатива за развитие на страната и за извеждането й от кризата, в която я вкарват десните партии. “Време е да оставим различията в миналото и да продължим заедно напред, в името на България. Тази среща е първа стъпка по нашия дълъг, нелек, но много необходим път на консолидация в ляво”, каза още той.

Костадин Паскалев, Румен Петков и Георги Първанов /отляво надясно/ преди дискусията в Стара Загора.
Снимка: Ваньо Стоилов
Костадин Паскалев, Румен Петков и Георги Първанов /отляво надясно/ преди дискусията в Стара Загора. Снимка: Ваньо Стоилов
Татяна Дончева /вляво/ също дойде в Стара Загора.
Снимка: Ваньо Стоилов
Татяна Дончева /вляво/ също дойде в Стара Загора. Снимка: Ваньо Стоилов
Александър Томов /вляво/ в Стара Загора
Снимка: Ваньо Стоилов
Александър Томов /вляво/ в Стара Загора Снимка: Ваньо Стоилов

Според председателя на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов, левите партии в единен фронт трябва да променят България. “Необходимо е да сме честни с хората, защото заместихме честния диалог с тях с лозунги, да сме последователни в действията си и свободни от зависимости, който виждаме, че стават ключов фактор в българската политика”, изтъкна на свой ред Костадин Паскалев.

“Предстои ни най-важната битка – битката за България. Най-важното е първо да си простим, да се помирим и да се обединим”, бяха думите на лидера на политическа партия МИР Симеон Славчев.

Габриел Вълков, председател на младежкото обединение в БСП, връчи на ръководителите на партията Хартата за единен ляв фронт, която подписаха левите политически младежки организации в България, с молба да бъде приложена към документите от днешната среща.

По време на диалога в Стара Загора бе припомнена и “седесарската песен” “Утре започва от днес” с намигване към левите сили. А единството на левите като истинска алтернатива за страната ще зависи от доброто представяне на всяка една от формациите, без никоя от тях да доминира. Особено на фона на сегашния оглушителен разпад на всички партии, на което обърна внимание Александър Томов.

Мая Манолова опроверга категорично слуховете, че се била обявила за разпускането на БСП и за смяна на името й.
Снимка: Ваньо Стоилов
Мая Манолова опроверга категорично слуховете, че се била обявила за разпускането на БСП и за смяна на името й. Снимка: Ваньо Стоилов
Споровете помежду им да се решават в равноправен диалог с взаимно уважение, призоваха левите. 
Снимка: Ваньо Стоилов
Споровете помежду им да се решават в равноправен диалог с взаимно уважение, призоваха левите. Снимка: Ваньо Стоилов
Атанас Зафиров, Борислав Гуцанов и Кристиян Вигенин от БСП /отдясно наляво/ в Стара Загора
Снимка: Ваньо Столиов
Атанас Зафиров, Борислав Гуцанов и Кристиян Вигенин от БСП /отдясно наляво/ в Стара Загора Снимка: Ваньо Столиов

24chasa.bg

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!