Радев за скандала с руските дипломати: В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата за шпионаж

Решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, далеч от институционалния. Това коментира президентът Румен Радев във връзка с изгонването на 70-те руски дипломати от страната ни. 

В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата за шпионаж на руски дипломати, довели до изгонването им от страната. На Съвета по сигурността в МС на 9 юни, на който е присъствал представител на президентската институция тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред.

Повдигната е за обсъждане, но по нея няма взето решение, посочи още държавният глава след срещата на върха на Алианса в Мадрид, съобщи Нова тв.

При завръщането на президентския съветник и споделянето на хода на протичане на съвета, от президентството бе изпратено писмо до секретаря на Съвета по сигурността в МС с въпрос за взетите решения.

Отговорът е няма гласувано и прието решение на този съвет. Това ясно показва, че решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, който е далеч от институционалния, обясни още държавният глава.

От думите на президента стана ясно, че той е информиран, че на въпросното заседание не са били изнасяни никакви доклади за шпионската тема, изнесена е била само обща информация. Той бе категоричен, че дори да свика КСНС по въпроса, то не може да отмени взето вече решение на правителството.

Напомням, че органът който контролира МС е Народното събрание. Също така се налага да напомня, че дори да бъде в оставка, правителството носи отговорност за своята дейност.

Последствията от решението може да бъдат много сериозни най-вече за нашата дипломатическа мисия в Москва. Важното е, че по този начин не може да се вземат решения в изпълнителната власт по един толкова важен въпрос, посочи Румен Радев.

По темата за преждевременния край на консултациите преди утрешното връчване на мандата, държавният глава заяви, че по телефона е било съгласувано удобното за всички страни време за среща. Такива консултации бяха направени предходния ден с всички парламентарно представени сили.

След това съгласуване бяха изготвени писмата и спрямо предварително подготвения график те бяха изпратени. Какви са причините тези партии да не се явят на консултации не мога да кажа. Сега е важно партиите да се отнесат отговорно към мандатите, които ще бъдат връчени.

Аз вярвам, че възможностите за ново правителство в този парламент не са изчерпани. Лично според мен ако отидем изобщо на вариант избори, избори преди 15 септември не са целесъобразни. Важно е да има възможно най-голяма активност, подчерта Радев.

Валентин Георгиев

Recent Posts

Катето Евро вече нарича съпругата на синчето г-жа Кадиева! Пуснаха още снимки от сватбата

Катето Евро вече се обръща към снаха си Ивелина Чоева с ”госпожо Кадиева”, научи Lupa.bg.…

3 hours ago

ПП си искат ЛГБТ пропагандата в училищата, внасят поправка в закона за отмяна на забраната

„Продължаваме Промяната” внася проект за промяна на спорната „дефиниция” в Закона за предучилищното и училищното…

4 hours ago

Огромен пожар бушува в центъра на Бургас, чуват се гърмежи, тече евакуация / ВИДЕО

Огромен пожар бушува в този момент на ул. „Климент Охридски“ 25 над Държавната опера, предава…

5 hours ago

Транзитът на руски петрол към ЕС през украинската част на петролопровода “Дружба” се удвои

Нефтопроводът "Дружба" Транспортирането на руски петрол през украинския участък от петролопровода „Дружба“ се удвои през…

6 hours ago

Киро Шиндлера пак стана за смях, изтри поста си / СНИМКИ

Кирил Петков разбра каква глупост е написал и се поправи. "Списъкът на Шиндлер" от едноименния…

10 hours ago

В офисите на А1, “Виваком” и “Йетел” скочиха срещу “въртенето на мониторите” за договорите

Обръщането на монитора на служителя не е най-удобния вариант при сключване на договори в офисите…

11 hours ago