Донки Хот, Дон Ки Хот и Дон КихоД на изпита по български в Пловдивския университет

Кандидат-студенти прекръстиха прочутия герой на Сервантес на Донки Хот, Дон Ки Хот и Дон КихоД.

Не е  типичната грешка на тазгодишния приемен изпит по български език в ПУ „Паисий Хилендарски“, но е смущаващо, че в културата на тези кандидати да учат педагогика и психология Дон Кихот изобщо отсъства като образ, коментира председателят на комисията доц. д-р Теофана Гайдарова, пише Елица Кандева в “Марица”. 

Типичната грешка обаче също буди тревога – почти никъде в изпитните работи думата „безнадеждно“ не е написана правилно.

Общо 736 човека се явиха на приемния изпит по български език в Пловдивския университет. Няма нито една пълна шестица, а отличните оценки са само 21, което прави 2,85%.

Всеки пети е скъсан – 143-ма кандидат-студенти, което е 19,43%. Приблизително толкова са и тройките – 146 (19,84%). Така на практика 40 на сто от явилите се са със слаба или средна оценка. Най-масовата обаче е четворката – 236 кандидати (32,07%) са показали знания за добър 4. Много добрите оценки са 190 – 25,82%

Първата задача, която изискваше да се отстранят правописни грешки, показва, че масово се греши употребата на А и Ъ, О и У, както и на двойното Н и двойното Т. На този фон владеенето на слятото и полуслятото писане вече изглеждат лукс. 

Във втората задача трябваше да се поправят пунктуационни грешки в даден текст и там кандидатите са се представили по-добре в сравнение с първата. От комисията обаче вметват, че нейната сложност е била малко по-ниска. Въпреки това грешките са масови и издават, че не се знаят правилата за пунктуацията на подчинени изречения.

Освен „бисерите“ с името на Дон Кихот, очебийни грешки има и при изписването на заглавието на разказа „Ветрената мелница“ – „вятърната“ и „ветерната“. Произведението е от изучавания в училище Елин Пелин, но навярно не се познава изобщо като литературна творба, казва доц. д-р Гайдарова.

 А това дори не се изискваше на изпита. Един от текстовете за поправка на грешки прави сравнение между героите на Елин Пелин от „Ветрената мелница“ – Лазар Дъбака и дядо Корчан, с Дон Кихот и Санчо Панса на Мигел де Сервантес.

Като банални определят проверяващите разсъжденията на кандидат-студентите по третата задача от изпитния формат. Тя изискваше да се състави авторски текст  на тема „Вълшебството, от което всички се нуждаем“. Очаквахме творчески подход, препратки, оригиналност и лична позиция, но кандидатите са писали тривиално  и основно в 3 посоки – любовта, здравето и семейството, каза доц. д-р Теофана Гайдарова. Има и прилични текстове, но не и такива, които наистина се отличават. Асоциациите се изчерпват с препратки към Пепеляшка, а на две места присъства Хари Потър, но само е споменат, без да се развие и аргументира.

Важно е да се отбележи, че на приемния изпит се явиха предимно кандидати, които се опитват да повишат оценките си от матурите. Вероятно по-добре подготвените са сред тези, които имат високи резултати на държавните зрелостни изпити и кандидатстват само с тях. Затова, въпреки неубедителното представяне на приемния изпит, от висшето училище се надяват да подберат най-подготвените за специалностите, които обучават бъдещите учители.

Първото класиране се очаква днес.

Марица, Стандарт

Валентин Георгиев

Recent Posts

Обмислят дали да въведат извънредни мерки заради западнонилската треска в София, има двама починали

Столичната комисия за борба със зооантропонозите ще заседава извънредно днес по заповед на директора на…

14 mins ago

Някаква си украинка, живееща в София, е силно притеснена, че патриарх Даниил е млад и няма скоро да умре

Някаква си украинка, живееща в София, е силно притеснена и счита, че е проблем това,…

2 hours ago

Доган за Пеевски: Момчето прекали. Това решение го чакаше цяла България. Връщане назад няма / ВИДЕО

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган заявява, че решението за изключването на съпредседателя на партията…

3 hours ago

“Метео Балканс” биха тревога: Идва “Царево 2” с 400 литра на квадрат и възможна евакуация

Изключително тревожно предупреждение направиха синоптиците любители от Метео Балканс. През следващите 48 часа, синоптичната обстановка…

16 hours ago

СКОК ОТ СТРАТОСФЕРАТА

На 28 август 1966 година военният парашутист Чавдар Джуров, син на министъра на народната отбрана,…

16 hours ago

Всички собственици на жилища са уведомени за срока за нотариалните актове в кадастъра

ИМА ЛИ ГЛОБИ ЗА НЕПРЕДОСТАВЯНЕ НА НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ? Това е един най-често задаваните въпроси до…

17 hours ago