Петков: Европа иска Борисов да се пенсионира и да е в затвора

Бойко Борисов трябва да се пенсионира. Той спира България и ГЕРБ. Той се е запънал, защото го е страх. Това заяви бившият премиер Кирил Петков по адрес на лидера на ГЕРБ.

„Борисов знае добре, че при работеща съдебна система той ще ходи в затвора. Няма как с него да направим съдебна реформа“, коментира още Петков пред Нова тв. Че Борисов трябва да се пенсионира смятали дори европейските лидери. Един министър-председател ми каза: Ние не ви пускаме в Шенген, защото се страхуваме, че Борисов ще се върне на власт, а ние не му вярваме“, разказа Петков.

По темата с газа бившият премиер посочи, че цената на втечненото синьото гориво, което е договорено да дойде у нас със 7 танкера, е 30$ под цената на европейския пазар. „Ако България ги поиска тези танкери, доставящата фирма не може да ги откаже“, отговори Петков на въпрос за сигурността на тези доставки. Те ще дойдат директно от производителя без да има посредници.

Бившият премиер упрекна служебния кабинет за кризисния щаб в енергетиката. „Не се покани никой от Булгаргаз, никой не се обади на тази фирма, която беше готова да си отстъпи слота за октомври месец и доставчика не беше потърсен“, обясни Петков. Той е категоричен, че ако до 19 август да не се заключат планираните доставки с танкер през октомврии ноември, ще възникне сериозен риск.

Петков посочи още, че е важно интекронектора с Гърция да заработи до края на август. „Когато завъртяхме крана, имаше вече налягане в гръцката връзка. Газ в тръбата има. Сега ни трябва Акт 15 и Акт 16, които могат да бъдат издадени от българските институции до края на август“, твърди лидерът на ПП.

Той е на мнение, че България не трябва да разчита на „Газпром“ за доставките на газ тази зима. „Проблемът не са рублите, а сигурността на доставките. Представете си, че точно започва отоплителния сезон и спират подаването. Ако тази зима не сме зависими от „Газпром“, това е най-доброто нещо за България“, коментира Кирил Петков.

Валентин Георгиев

Recent Posts

Някаква си украинка, живееща в София, е силно притеснена, че патриарх Даниил е млад и няма скоро да умре

Някаква си украинка, живееща в София, е силно притеснена и счита, че е проблем това,…

2 hours ago

Доган за Пеевски: Момчето прекали. Това решение го чакаше цяла България. Връщане назад няма / ВИДЕО

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган заявява, че решението за изключването на съпредседателя на партията…

3 hours ago

“Метео Балканс” биха тревога: Идва “Царево 2” с 400 литра на квадрат и възможна евакуация

Изключително тревожно предупреждение направиха синоптиците любители от Метео Балканс. През следващите 48 часа, синоптичната обстановка…

15 hours ago

СКОК ОТ СТРАТОСФЕРАТА

На 28 август 1966 година военният парашутист Чавдар Джуров, син на министъра на народната отбрана,…

15 hours ago

Всички собственици на жилища са уведомени за срока за нотариалните актове в кадастъра

ИМА ЛИ ГЛОБИ ЗА НЕПРЕДОСТАВЯНЕ НА НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ? Това е един най-често задаваните въпроси до…

16 hours ago

Певицата Диона след скандала: Явно аз съм проблемът на държавата, много засегнали се моралисти

"Поради огромните нападки срещу мен, реших днес да докажа и покажа позицията си по въпроса.…

16 hours ago