ДАНС проверява военен съюз по сигнал “за престъпление против републиката”

В получения сигнал се твърди, че дейността на Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“ е противодържавна

На 12.12.2022 г. е получен сигнал в прокуратурата, в който се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс – „Престъпления против републиката“, предаде БТА. В сигнала се твърди, че дейността на Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“ е противодържавна.

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Софийска градска прокуратура. На 13.12.2022 г. наблюдаващият прокурор с постановление е възложил на Държавна агенция „Национална сигурност“ да извърши проверка по случая. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.

В официалния си сайт съюзът се определя като българска патриотична неправителствена организация, която обединява военни, офицери, сержанти, матроси, мичмани и служители на МВР и всички граждани, положили клетва. Лицето на организацията е старшината Дончо Русев, който често публикува видеа с призиви във фейсбук страницата на съюза.

Първоначалната цел на организацията е била да защитава интересите на офицерите, които са били уволнени от армията след нейното съкращаване. През първите години на съществуването си съюзът налага идеята за активна намеса на армията в политическия живот. 

Според сайта на Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“ целите им към днешна дата включват обединение и защита интересите на всички български граждани в страната и чужбина, защита на българските национални идеали, на независимостта, на свободата. Друга тяхна цел е и противодействие, преследване, неутрализиране и наказване на всяка форма на държавна измяна от страна на висшето държавно и военно политическо ръководство на страната.

Съюзът призовава към ускорена мобилизация за пробуждане, обединение, военно патриотично обучение и самозащита на населението. 

“Когато няма истинска армия, държавност и държава наш свещен дълг е обединени заедно – да спасим нашият народ, деца и Отечество. Не бъди безразличен и безотговорен към случващото се и не си заравяй главата в пясъка”, е един от призивите, които споделят те на своя сайт.

Източник: “24 часа”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
Валентин Георгиев

Recent Posts

СЗО обяви извънредна ситуация заради маймунската шарка, която се предава предимно по полов път между мъже

Световната здравна организация (СЗО) обяви извънредна ситуация за общественото здраве с международна значимост заради болестта…

1 hour ago

Зрелище в Бургас: Масов арест на цяла сватба, свалиха от колите булка, младоженец и всички гости / СНИМКИ

Арести на сватбари в край ж. к. "Меден рудник" в Бургас. Нелогичната гледка стъписа шофьорите…

4 hours ago

20 ст. за всяка върната празна бутилка или кенче (Инфографика)

Бутилките, които се връщат, могат да бъдат от пластмаса, метал и стъкло за еднократна и…

4 hours ago

Психиатър с тежка прогноза за бъдещето на детето, застреляло баща си в Пловдив, а също и за майката

"Майката на детето няма да преживее случилото се никога. Това е огромна трагедия. Колкото и…

9 hours ago

Москва: Предишните условия на Путин за преговори с режима в Киев вече са невалидни

Предишните условия на Путин за преговори с режима в Киев вече са невалидни! Това заяви…

10 hours ago

Русия удари горивната база на военната техника на ВСУ, Киев атакува с дронове в 8 района

Руските въоръжени сили поразиха за денонощие горивната база на военната техника на Въоръжените сили на…

11 hours ago