Гешев напусна пленума на ВСС, за да говори в Страсбург за Борисов утре, на рождения му ден

Не съм се родил главен прокурор, няма и да умра като такъв, най-важно за мен е какво се случва с прокуратурата, заяви главният прокурор Иван Гешев, преди да напусне заседанието на Висшия съдебен съвет и да отлети за Страсбург. 

Въпреки твърдението си, той даде да се разбере, че по-важно за него е да присъства на заседанието на комисията ЛИБЕ към ЕП, въпреки настояването му да присъства лично в заседанията на ВСС и да упражнява правото си на лична защита. 

Вярвайте ми, ще бъде интересно моето изказване утре, на 13 юни, заяви Гешев, натъртвайки на датата, на която лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов празнува рожден ден. 

Заедно с Гешев заседанието на пленума напусна и адвоката му Радостина Томова. Това е шиканиране, заседанието трябва да продължи, заяви членът на ВСС Огнян Димов. 

Членове на съдебния съвет Атанаска Дишева и Гергана Мутафова обвиниха Гешев в шиканиране на процедурата, защото на предишното заседание е заявил, че иска да участва лично и въпреки че е предупредил, че ще пътува, е останало впечатлението, че той ще промени билета си.

Притеснява ме овладяването на българската прокуратура. Тук не става въпрос за мен, а въпросът е принципен. Тук е заложена независимостта на съдебната власт, не аз. Държа лично да осъществявам своята защита заедно с адвоката, който съм ангажирал. Ако позволите да се пошегувам, тъй като производството е хибридно, както казва министър Славов, може да приложите процедурата за задочно производство в Наказателнопроцесуалния кодекс, докато главният прокурор се укрива в Европейския парламент”, заяви Гешев. Той на няколко пъти ставаше и обявяваше, че тръгва, защото закъснява.

Членът на съдебния съвет Атанаска Дишева попита Гешев дали той не може да смени полета си, “както сте правили не веднъж – и по време на командировката ви в САЩ, и друг път. Или да изпратите свой представител в Европейския парламент“, попита Дишева.

Ако позволите да се пошегувам, тъй като производството хибридно, както казва министър Славов, може да приложите процедурата за задочно производство в Наказателнопроцесуалния кодекс, докато главният прокурор се укрива в Европейския парламент


Иван Гешев отговори:

Аз държа да участвам лично в тази комисия. Мисля, че съзнаваме, че върховенството на закона е изключително важно. Вярвайте ми, ще е много интересно моето участие утре. Аз държа лично да се защитя, каквото право имам по българската конституция”, повтори още главният прокурор.

Той заяви, че държи членовете на съвета да изслушат втория му брифинг от 21 май. Гешев си тръгна, като се извини на българските граждани, но обясни, че ще стане известно защо държи да си тръгне. С него напусна и адвокатът му.

Не може да си съобразяваме работата с графика на главния прокурор. До един момент ще присъствам, в един момент ще си тръгна. На него му беше дадена възможност да присъства и да изгради своята защита, а той предпочете да си тръгне. Това, ако не е шиканиране на процеса, какво е?”, попита също Огнян Дамянов.

Членовете на съвета обсъждат как и дали могат да продължат заседанието. То достигна до момента, в който бяха обсъдени всички доказателствени искания и може да се започне с обсъждането по същество.


Припомняме, че днес главният прокурор неколкократно заяви, че Бойко Борисов и Делян Пеевски имат график за отстраняването. Министърът на правосъдието Атанас Славов също пожела Гешев да остане до края на заседанието, а обвинител №1 му отговори: “Далеч съм от мисълта, че и вие гоните графика на Бойко Борисов и Делян Пеевски”.

Минути по-късно Гешев се извини на колегите си, заяви, че закъснява и заедно с адвокатката му напуснаха залата.

Очаква се утре Иван Гешев да съобщи сензационни подробности за делото “Барселонагейт”, по което той поиска и имунитета на лидера на ГЕРБ.

Адвокат Томова призова ВСС да не се произнася по същество по искането за отстраняване до четвъртък, когато той се връща в София.

Съдебните кадровици обсъждат дали да продължат заседанието.

Дебатите дали заседанието да бъде прекратено без Гешев продължават, ВСС излезе в почивка. 

Оф нюз, Епицентър

Валентин Георгиев

Recent Posts

Русия: Ако Украйна ни удари със западни оръжия, ще има ядрена война

Председателят на долната камара на руския парламент - Държавната дума, Вячеслав Володин, каза днес, че…

3 hours ago

Посякоха жестоко бургаския плувец Цанко Цанков, отнеха всичките му рекорди

Рекордьорът Цанко Цанков бе безжалостно посечен от световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA).…

4 hours ago

Променят минималната работна заплата с важни критерии

„Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни…

4 hours ago

Кошмарна история разтърси Италия: 22-годишна студентка родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама…

5 hours ago

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала: Атаката на Израел е “военно престъпление или най-малкото – обявяване на война”

Докато той държеше реч, над Бейрут започнаха да летят израелски военни самолети  Лидерът на Хизбула…

6 hours ago

Беше примерна пионерка в НРБ, а сега цяла България говори за нея

От два дни Камелия е "в устата" на всеки българин, благодарение на Новак Джокович. 52-годишната…

7 hours ago