Наистина ли?!… Асен Василев: До 5 години ще достигнем 70% от европейските заплати

До 5 години България ще се стреми да навакса нивата на заплатите и да успеем да достигнем 70% от средноевропейското ниво на заплащане.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев по време на кръгла маса с европейския комисар по икономика Паоло Джентилони и представители на водещи компании в България, съобщи пресцентърът на финансовото министерство. Министърът подчерта, че за да се повиши заплащането на труда, бизнесът трябва да направи съответните капиталови инвестиции, които да доведат до увеличение на производителността. Възможност за това дава и Националният план за възстановяване и устойчивост.

Министър Василев коментира и подготовката на страната ни за членство в еврозоната. Той подчерта, че в бюджета за 2024 г. е заложен дефицит от 3% от БВП, който е в рамките на Маастрихтските критерии. Усилено се работи за постигане на инфлационния критерий, който също е ключово важен за приемането ни в еврозоната.

По време на срещата еврокомисар Паоло Джентилони потвърди подкрепата на Европейската комисия за членството на България в Шенген. Той насърчи усилията на страната да изпълни критериите за присъединяване към еврозоната. България е в добро състояние по отношение на изпълнението на три от четирите критерия. През пролетта ще бъде анализиран и критерият за ценова стабилност, свързан с инфлацията, посочи комисар Джентилони.

В дискусията се включиха над 30 представители на едни от най-големите фирми в България. С еврокомисаря и българския министър на финансите бяха обсъдени редица теми, сред които стратегическите рискове пред икономиката както на еврозоната, така и на ЕС като цяло, конкурентоспособността на европейската икономика и цените на енергията. Срещата беше организирана от Българския форум на бизнес лидерите и Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, съвместно с Министерството на финансите.

Валентин Георгиев

Recent Posts

Москва: България е сред държавите, налагащи деструктивни нагласи, противоречащи на руските духовни и морални ценности

Руският министър-председател Михаил Мишустин одобри списък на страните, които налагат деструктивни нагласи, противоречащи на руските…

1 second ago

Светът се моли за Брус Уилис

Все по-тревожни стават вестите около идола на милиони по света Брус Уилис. На 19 март…

54 mins ago

Купуваме ракети „Джавелин“ от САЩ за 114 млн. долара

Държавният департамент на САЩ реши да одобри възможна чуждестранна военна продажба на правителството на България…

7 hours ago

Стив Ханке: Влизането на България в еврозоната ще е пълна катастрофа

Стив Ханке е наричан “баща” на Българския валутен борд, удостоен е с осем почетни докторски…

9 hours ago

Певицата Камелия: Обществото ни се раздели на чалгаджии и културтрегери. Благодарение на Ноле това гръмна този път

"Цялото ни общество се раздели на чалгаджии и културтрегери или т.нар. жълтопаветници. Ядрото ни като…

23 hours ago

Зоя Деянова: Каква велика тайна е за какво точно ще се използват средствата от мача на Ноле и Гришо?

Каква велика тайна е за какво точно ще се използват средствата от мача на Ноле…

23 hours ago