Помощникът на Залужни загина, докато показваше на сина си подарена граната / СНИМКА

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни съобщи, че неговият помощник майор Генадий Частяков е бил убит. Трагедията е станала вследствие на взрив.

Залужни написа за това в своя Telegram.

Според него неговият асистент и близък приятел е починал точно на рождения му ден в семеен кръг.

„Неизвестно взривно устройство е избухнало в един от подаръците“, каза Залужни.

Той припомни, че Частяков е посветил целия си живот на Въоръжените сили на Украйна и е бил „надеждно рамо“ на Залужни от самото начало на войната.

Както съобщиха от Министерството на вътрешните работи на Украйна, майорът се прибрал у дома с подаръци от колегите си и започнал да ги показва на роднини.

Между другото подаръците включвали гранати. 13-годишният син на Частяков взел една от тях и “започна да върти пръстена”.

„След това военнослужещият взел гранатата от детето и извадил пръстена, предизвиквайки трагичната експлозия. В апартамента полицаите открили още 5 такива невзривени гранати. Те ще бъдат изпратени за преглед“, каза шефът на украинското МВР Игор Клименко.

От МВР отбелязаха, че синът на загиналия е тежко ранен и е настанен в болница.

Източници на Strana.ua и Ukrainskaya Pravda обаче съобщават, че експлозията е станала по време на отварянето на подаръчна торбичка с бутилка алкохол и чаши с форма на граната.

В публикацията си журналистите се позовават на историята на съпругата на Частяков.

В същото време журналистите подчертават, че подаръкът за майора е връчен от старшия помощник на заместник-главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Александър Тимченко. В същото време загиналият е завършил военната академия в Одеса и със сигурност не може да държи фриволно граната в ръцете си.

Източникът на изданието „Суспилне“ твърди на свой ред, че не става дума „нито за опит за убийство, нито за руска следа“.

„С 99,9% вероятност това е трагичен инцидент. За рождения ден му бяха подарени бойни гранати, едната от които се взриви при небрежно боравене“, каза източникът на изданието.

Точните причини и обстоятелствата за трагедията предстои да бъдат установени от органите на реда.

Загиналият е оставил съпруга и четири деца.

На този фон съветникът на ръководителя на ДНР Ян Гагин нарече смъртта на Генадий Частяков своеобразно послание към Залужни и президента на Украйна Владимир Зеленски.

Според Гагин чиновниците в Украйна се „ядат един друг“ като паяци в буркан, а смъртта на майора говори за отдавнашен разкол в украинското правителство.

Глас нюз бг

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!