Край на левовете от банкомата от тази дата – как ще се премине към еврото


На 1 януари 2025 година България трябва да премине към еврото. 

Незабавно банкоматите ще спрат да пускат пари в лева.

Ще може да се изтегля единствено евро след датата на въвеждане.

Преобразуването на цените и другите стойности от лева в евро се извършва чрез прилагане на пълната числова стойност на фиксирания валутен курс и закръгляване на получената сума до два знака след десетичната запетая на базата на третия знак след десетичната запетая в съответствие с математическите правила за закръгляване, а именно: 

Ако третият знак след десетичната запетая е по-малък от пет, вторият знак след десетичната запетая остава непроменен; нo ако третият знак след десетичната запетая е равен или по-голям от пет, вторият знак след десетичната запетая се увеличава с едно.

Описват се и специфичните случаи, при които не се прилага гореописаното математическото правило (изключения от общото правило за закръгляване): превалутиране на заплати, пенсии, социални придобивки, превалутиране на номиналната стойност на финансови инструменти.

С цел да се сведат до минимум публичните разходи, свързани с въвеждането на еврото, всеки субект, независимо дали е частен или публичен, следва да бъде отговорен за покриването на своите разходи, произтичащи от въвеждането на еврото, както и за своята организационна и техническа подготовка. Разходите, свързани с приемането на еврото в частния сектор, не следва да се компенсират от публични средства, съобщават от МИнистерство на финансите.

Един месец след като ЕС издаде решение, че ще ни приеме в Еврозоната ще започне да тече преходен период с изписване на цените в лев и евро. Той ще продължи 12 месеца след въвеждането на еврото.

Всеки търговец, който спазва правилата перфектно, показва двете цени, преобразува правилно и разбираемо валутите, ще получи стикер “Честен търговец“.

КЗП, министерствата, НПО-та и всички отговорни институции ще съблюдават пазарното поведение.

Гражданите ще могат да събират информация и да сигнализират на властите. В първия месец след като влезем в еврозоната ще ни връщат ресто само в евро, освен ако няма някаква пречка. Дори да заплатим в левове. Изключение: търговците няма да бъдат задължени да приемат от купувача повече от 50 броя монети в лева.

Работата на банкоматите – може да се изтегля единствено евро след датата на въвеждане на еврото.

Държавата ще снабди търговците и фирмите с монети и банкноти в евро още преди то да е въведено. В преходния период, в който работят и двете валути, търговецът няма да е задължен да получи повече от 50 броя левови монети, включително стотинки, предаде Пловдив 24.

Регламентира се, още че  Българската народна банка ще обменя безплатно и в неограничено количество банкноти и монети от лева в евро без ограничение във времето; 

Кредитните институции и “Български пощи“ ЕАД ще предоставят услуга за обмен на банкноти и монети от лева в евро, безплатно през първите 6 месеца след въвеждането на еврото

Стойността на лева ще бъде равнозначна на стойността в евро, преобразувана чрез прилагане на неотменимо фиксирания обменен курс от 1.95583 лева за 1 евро.


Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
Валентин Георгиев

Recent Posts

СЗО обяви извънредна ситуация заради маймунската шарка, която се предава предимно по полов път между мъже

Световната здравна организация (СЗО) обяви извънредна ситуация за общественото здраве с международна значимост заради болестта…

41 mins ago

Зрелище в Бургас: Масов арест на цяла сватба, свалиха от колите булка, младоженец и всички гости / СНИМКИ

Арести на сватбари в край ж. к. "Меден рудник" в Бургас. Нелогичната гледка стъписа шофьорите…

3 hours ago

20 ст. за всяка върната празна бутилка или кенче (Инфографика)

Бутилките, които се връщат, могат да бъдат от пластмаса, метал и стъкло за еднократна и…

4 hours ago

Психиатър с тежка прогноза за бъдещето на детето, застреляло баща си в Пловдив, а също и за майката

"Майката на детето няма да преживее случилото се никога. Това е огромна трагедия. Колкото и…

9 hours ago

Москва: Предишните условия на Путин за преговори с режима в Киев вече са невалидни

Предишните условия на Путин за преговори с режима в Киев вече са невалидни! Това заяви…

9 hours ago

Русия удари горивната база на военната техника на ВСУ, Киев атакува с дронове в 8 района

Руските въоръжени сили поразиха за денонощие горивната база на военната техника на Въоръжените сили на…

11 hours ago