Кражба за стотици хиляди лева от жилище, чиято врата е със заключващо устройство за 50 лева

Броят на домовите кражби намалява от началото на година – това показват данните, ако се сравнят с 2023 г.

До момента са регистрирани малко над 1500 случая в страната, отчитат от Главната Дирекция “Национална полиция“.

В социалните мрежи често има видеа, показващи влизане с взлом в домовете. А липсващите вещи обикновено са пари или бижута.

Полицията съветва да обезопасим дома си, така че максимално да затрудним крадците.

“Обикновено те влизат за 10-20 секунди, ако могат да отворят и да вземат нещо, но ако самият патрон е по-скъп и изисква по-дълга работа, се отказват. Имали сме случай с кражба за стотици хиляди лева от жилище, чиято врата е със заключващото устройство за около 50 лв.“, обяснява пред bTV гл. инспектор Денислав Донков, която е началник “Контингент и превенция“.

Сред препоръките за сигурност са още поставяне на вътрешно и външно осветление с детектори за движение, както и секретен обков на дограмите на прозорците.

“Тези, които притежават каси или сейфове в домовете си, трябва да ги захванат здраво за бетона, така че да не могат лесно и бързо да бъдат изнесени от крадците. Тенденциите показват, че това е обект на интерес, тъй като в тях се съхраняват големи парични суми и са лесни за крадене от домовете“, пояснява инспектор Диана Атанасова-Моллова, която е зам.-председател на EUCPN за България.

През 2022-ра домовите кражби са малко над 4300, а през миналата година те са около 3600.

“Веднъж обран блок, може да отново да бъде обран, ако достъпът до апартаментите остане лесен“, отбелязва още инспектор Диана Атанасова-Моллова.

Ако имате ценни бижута и часовници, полицията съветва да бъдат снимани, а серийните номера записани, за да могат бързо да бъдат открити в заложните къщи, където по правило крадците оставят задигнатото по време на обира.