Взривиха се 3 склада за фойерверки край Елин Пелин, двама души са ранени с трета степен на изгаряния / СНИМКИ

Взривиха се три склада за фойерверки край Елин Пелин. Пожарникарите пътуват натам, поискани са и линейки.

Взривът стана преди 10-15 минути, а за него съобщи читател на “24 часа”.

Пострадали са двама души – мъж на около 40 години и 30-годишна жена. И двамата са с трета степен на изгаряния и животозастрашаващо състояние, съобщиха от Спешна помощ. 

Те са получили сигнал в 18:35 и веднага са изпратили две линейки. По-скъсно са изпратили още 3. Пострадалите в момента пътуват към “Пирогов” 

Складът за фойерверки е собственост на “Енигма фойерверк” и се е охранявал от един-единствен човек, споделят читатели на “24 часа”. На останалите работници смяната би трябвало да е приключила в 17:30 часа. По първоначални данни се съобщи за четирима пострадали, но впоследствие се разбра, че са само двама. Възможно е бройката да нарасне, тъй като ситуацията е динамична. 

Около 19:15 часа огънят засегна и клетките с очевидно най-мощните взривове, защото на 2 километра от складовете има ударна вълна и хвърчат отломки, разказаха пред “24 часа” хора от Елин Пелин. В същото време къщите, които са на разстояние под 1 километър все още не са евакуирани, твърдят местните.

Гасителните действия продължават, но са затруднени от дима. Според една от версиите до взрива се е стигнало при разглобяване на фойерверк.

Към мястото пътуват вътрешният министър Калин Стоянов и главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. 

При първия взрив на летище София с траектория откъм Елин Пелин са кацали два самолета – на “България ер” и на “Луфтханза”.  Тя обаче е далеч от избухналите складове, така че безопасността на полетите не е застрашена. Те са се приземили без да има опасност нито за самолетите, нито за пътниците, разказаха от летището. Засега облаците от взрива не пречат нито на излитащите, нито на кацащите полети.

Националната следствена служба ще поеме разследването на взривовете.

Екип от следователи е в готовност да се включи в огледите след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат спрени.

„Все още там гори пожар и не може да се влезе в складовете. Това всъщност не е фабрика, а са складове. Няма опасност обаче за жителите на двете населени места, които са близо до взрива. Там няма складирани боеприпаси, каквато информация видях вече. Само фойерверки са, но се чуват постоянни гърмежи”, обясни кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Очаквайте подробности. 

Взриви се склад за фойерверки до Елин Пелин

Взриви се склад за фойерверки до Елин Пелин

Току-що Ани Салич обяви по Нова Тв, че двама души са с трета степен изгарания след взрива в склад за фойерверки край Елин Пелин и според нея това означава, че има опасност за живота им.

Новината бе потвърдена и от говорителя на Спешна помощ. 

Мъж на около 40 години и жена на около 30 години са с трета степен изгаряния и в момента линейка ги отвежда към “Пирогов”. На мястото на взрива има пет линейки, които се оптиват да влязат колкото се може по-навътре и ако установяват пострадали, да окажат незабавна медицинска помощ, заяви по Нова Тв Катя Сунгарска.

На базата на информацията, която имаме за това колко души работят в склада, имаме предположения, че има още пострадали, добави тя.

Трета степен изгаряния, означава поразяване на кожата и тъканите в състояние, в което тя пада. Моята информация е, че е имало производствена авария край Елин Пелин, след като цех за пиратки е избухнал. На мястото са пожарни екипи, имаме и добра координация между Министерството, „Пирогов“ и Спешва помощ, каза за Нова Тв Димитров.

В шокова зала на „Пирогов“ имат готовност за приемане на пациентите, чул съм се лично с лекарите. Екипите са готови да приемат и да окажат първа помощ на всички пациенти. Разбира се, че тези двама пострадали могат да бъдат спасени. Всеки един може да бъде спасен и се борим до последно. От мен не сте чували песимистични прогнози, няма да ги чуете и сега, допълни той.

Нямам информация колко пациенти ще приемем, но независимо, че реанимациите ни са пълни с пострадали след пожари и инциденти с избухнали бутилки и токсикологията също е пълна, ние ще приемаме пациенти, доколкото е капацитета на „Пирогов“, даже и повече. Въпросът е да окажем първа помощ на хората и да бъдем полезни, каза още Валентин Димитров.


Валентин Георгиев

Recent Posts

Почина пенсионерът, завлечен със 130 хил. лв.

67-годишният Стоян Минчев от пловдивското село Белозем, от когото две братовчедки измъкнаха 130 хил. лв.…

5 hours ago

Привърженици на Доган на “поход за демокрация”, обградиха хотел, за който се твърди, че е на Пеевски

Походът за демокрация на ДПС – Доган тръгна от района на "Беловодски път", който е…

8 hours ago

САЩ: Обучихме едва 6 украинци да пилотират F-16 и “звездният” от тях вече е свален

Катастрофата на изтребителя F-16 и смъртта на „един от звездните пилоти на Украйна“ е огромен…

8 hours ago

Евростат: 44% от българите не могат да си позволят едноседмична почивка

България заема второ място след Румъния сред страните в Европейския съюз по фактора "Неспособност на…

9 hours ago

Блъснаха с електрическа тротинетка ученик в София и го оставиха да лежи на пътя

Миналата седмица София стана сцена на тревожен инцидент, когато деветокласникът Матей бе блъснат от електрическа тротинетка посред…

9 hours ago

Обявиха правилата за гледане на кучета и котки в блоковете: 500 лева глоба за това нарушение

Стотици хиляди българи гледат домашни животни в блоковете. Това често дразни съседите и един от…

22 hours ago