Nestle е продавала замърсена вода, дезинфекцирана чрез забранени методи, като минерална

Nestlе е дезинфекцирала замърсена вода чрез забранени методи и я е продавала като „натурална минерална вода“. Това става ясно от доклад на  френската Генерална дирекция за конкуренция, потребителски въпроси и контрол на измамите (DGCCRF), чиито заключения бяха публикувани през април. Компанията е третирала водата  с UV лампи за дезинфекция от 2005 г. Докладът констатира още „неразрешено използване на филтри поне от 2010 г.”

През последните месеци медийни разследвания разкриха, че източниците на минерална вода във Франция са били замърсени с изпражнения, бактерии Escherichia coli и пестициди. Компании като „Нестле“ незаконно са филтрирали водата и продължили да я продават като „натурална минерална вода“.

Размерът на измамите през последните 15 години възлиза на 3 милиарда евро, според изчисления на независимата изследователска платформа Mediapart. Потребителската организация Foodwatch призовава френските власти да изправят извършителите пред съда. През февруари тази година активисти за правата на потребителите вече заведоха дело срещу Nestlе и френския производител на минерална вода Sources Alma. Компанията е основана през 1954 г. и има 45 производствени обекта в Европа.

„Nestle очевидно е продавала милиарди бутилки вода в продължение на десетилетия, които нямат нищо общо с „натуралната минерална вода“: във Франция, Европа и дори по света и потребителите са били напълно неосведомени“, коментира Ингрид Крагл от Foodwatch.

Следващата седмица Европейската комисия планира да публикува доклад за разследването на френските власти по този случай.

Говорител на Nestlе заяви пред „Франс прес“, че не е съгласен с „числата и метода на изчисление“ на Mediapart.

Водата на Nestle е обект на предварително разследване, образувано от прокуратурата на Епинал срещу Nestle за измама заради незаконни методи за пречистване на водата. В края на януари Nestlé Waters призна, че е използвала забранени системи за дезинфекция (UV лампа, активен въглен), за да поддържа „безопасността“ на своите води Vittel, Contrex и Hépar. Говорител на компанията твърди, че са спрели тези практики през 2021 г.

Доклад от 2022 г. на Генералния инспекторат по социални въпроси (Igas) изчисли, че във Франция „близо 30%“ от марките за пакетирана вода „се подлагат на обработка, която не отговаря“ на действащите разпоредби, като подобни практики са „умишлено скрити“.

оbektivno.bg