Жители на села край Средец живеят в ужас: Мигрантите вече чукат на вратите ни, искат храна, не е истина, че потокът им е намалял

Да дадат правомощия на ловците да ги хващаме, апелират авджия от с. Малина

Не е вярно, че мигрантският поток е намалял. През последните месеци има бум на групите. Всеки ден виждаме нелегално преминаващи през нашите села – кога пеш, кога натъпкани в коли. Това обяви пред Флагман.бг жител на село Малина, който пожела анонимност. Именно до населеното място преди два дни стана тежката катастрофа, при която жълт микробус се преобърна, докато бяга от жандармерия. Зад волана на превозното средство е бил 19-годишният Цветомир Калчев от Бяла Слатина, който загина на място.

Мигрантите са станали много нахални, оплакват се хората. Те не само че не се криели, но дори почуквали на вратата на хората, за да искат храна и вода.

„Преди дни около 21 ч. вечерта бях навън, когато съпругата ми се обади. Беше страшно паникьосана и ужасена. Гласът й трепереше. Каза веднага да се прибера, че на вратата били двама млади мъже, говорели й на чужд език, не знаеше какво да прави. Прибрах се, заварих двама мигранти. Понеже малко владея турски език, те също, и успяхме да се разберем. Бяха много жадни, искаха храна и вода. Дадохме им. Но не е приятно късно вечерта да се появят на вратата ти“, обясни възрастният мъж.

Идентична била ситуацията и в другите населени места в община Средец.

Той е ловец и често е в гората. Неведнъж се натъквал на групи и е подавал сигнал за залявянето им. Според него групите са толкова много, че няма как само граничните полицаи да се справят с този натиск.

„Бяха намалили доста, но от няколко месеца пак тръгнаха. Постоянно сме на тръни. Според мен трябва да се позволи и на други хора, например ловците – такива, които имат законно оръжие, да се включат в работата на граничните полицаи“, споделя мъжът. Той изтъкна и друг проблем, заради който Странджа вече не е толкова привлекателна, а именно боклукът, оставен от мигрантите.

„Навсякъде е много мръсно, намираме найлони, раници, какви ли не боклуци. С тези нерегламентирани сметища няма как общини и държава да се справи. Дори да се организират акции по почистване, до няколко дни картината отново ще е същата“, оплаква се жителят на с. Малина.

Флагман

Валентин Георгиев

Recent Posts

Почернените родители: Детето ни влезе с температура в УМБАЛ-Бургас, ще го изнесем в ковчег!

Имаше пияни лекари в отделението, убедени са близките на малката Айлис, която тази вечер издъхна…

1 min ago

Извънредно! Смърт на 1-годишно дете в УМБАЛ-Бургас стигна до линч на лекари, напрежението пред Спешното расте

Сутринта момиченцето пристигнало на крака, само кашляло, а починало е внезапно преди час Изненадващо в…

2 hours ago

От сараите в “Бояна” ДПС поиска намеса на президента, премиера и вътрешния министър: Неизвестни изнасят покъщнина и документи на Доган

Членове на ДПС, приближени до почетния председател Ахмед Доган, направиха изявление пред имота, в който…

3 hours ago

Трагедията е голяма! Ето го Десислав, който успя да спаси сина си от водовъртеж в Места, но сам загина в него

7-годишно момченце и 10-годишната му сестра подават сигнал за смъртта на баща си. Трагичният инцидент…

3 hours ago

Войната в ДПС ескалира: Данаил Папазов гони Ахмед Доган от сараите в “Бояна” и Росенец

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган пребивава без основание в "сараите" в "Бояна" и Росенец…

4 hours ago

Честито! Първото предизборно обещание на ГЕРБ: Магистралите стават платени

ГЕРБ има намерение да направи магистралите в България платени. Това обяви днес лидерът на партията…

9 hours ago