Красиво, грандиозно, но…и тъжно. Ще ги чакаме напролет: ВИДЕО на хиляди щъркели впечатли интернет

Мъж е заснел хиляди щъркели в небето над Каблешково, Бургаско, а поразителната гледка впечатли десетки хиляди потребители на Facebook, като в социалните мрежи видеото събра много харесвания и споделяния.

Тази гледка е обичайна, когато щъркелите излизат на юг, което тази година е сравнително по-рано от предходната, споделят потребителите. “Всяка година е така, но тази много рано тръгват! Миналата година започнаха да се събират в началото на септември.”, пише мъж.

“Красиво, грандиозно, но…и тъжно. Ще ги чакаме на пролет.”, отбелязват коментиращи.

Белият щъркел започва своята миграция в края на юли и обикновено я завършва през първата половина на септември. Най-активната част от миграцията обаче се случва през последните десет дни на август. Щъркелите прелитат над пустинята Сахара, насочвайки се към страните в района на Сахел в Африка. Това им позволява да избегнат студа и недостига на храна през зимните месеци в Европа. Понякога птиците изминават над 4000 километра по време на своя полет.

България е страната в Европа с най-големи концентрации на бели щъркели. По време на масовия есенен прелет, обикновено между 10 август и 30 септември, над страната ни (основно над Бургаския залив) ежегодно прелитат по около 135 000 бели щъркели, групирани средно в 235 ята.

Не забравяйте за догодина, когато щъркелите пак се върнат в страната ни, че поверие гласи ако човек види първия за годината щъркел в полет, то всичко през настоящата година ще му върви добре, но ако щъркелът е кацнал, то и виделият го ще е сънлив и мързелив през лятото.

ВИЖ ВИДЕОТО ТУК:

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmeteobulgaria%2Fvideos%2F464550929885954%2F&show_text=false&width=560&t=0

Видео: Йордан Христозов

Валентин Георгиев

Recent Posts

Пускат 4 професии да излизат по-рано в пенсия, за останалите възрастта и стажът се вдигат

Българите работят все по-малко, преди да излязат в пенсия. Мъжете, които през миналата година са…

1 hour ago

Робърт Ф. Кенеди-младши официално оттегли кандидатурата си и подкрепи Тръмп срещу Харис

Независимият кандидат-президент Робърт Ф. Кенеди-младши обяви, че подкрепя републиканеца Доналд Тръмп за изборите в САЩ,…

15 hours ago

“Тему” и “Шейн” пръснаха Еконт и Спиди и заляха България с рокли за 2 лева, автоматите на самообслужване са препълнени / СНИМКИ

Тоталната доминация на платформите "Тему" и "Шейн", които за по-малко от 18 месеца се превърнаха…

17 hours ago

Влак като рикша: Разказ на пътничка в композицията, бутана от хора / ВИДЕО

Продължение на историята за необичайния инцидент, случил се на влака по линията Пловдив - Димитровград.…

18 hours ago