Обмислят дали да въведат извънредни мерки заради западнонилската треска в София, има двама починали

Столичната комисия за борба със зооантропонозите ще заседава извънредно днес по заповед на директора на Регионалната здравна инспекция. Причината е установените случаи на заболели от западнонилска треска в София.

Експертите трябва да вземат решение за извънредна обработка срещу комари. Последната планова е направена преди два дни – 27 август, пише NOVA.

По-рано днес двама от тримата заразени със западнонилска треска у нас починаха, съобщиха от здравното министерство. Става въпрос за мъже на възраст между 40 и 70 години. Общото между тях е, че не са пътували в чужбина.

„Западнонилската треска отдавна е в България. Тя всъщност тръгна от западния бряг на река Нил и от 90-е години на миналия век вече е в Европа с няколко по-големи епидемични взривове. За нея се знае, че 80 на всеки 100 души я прекарват безсимптомно. А от останалите 20 – 19 са с грипоподобни прояви. И под 1% е делът на тези невроинвазивни форми, които протичат по-тежко. Заболяването се предава чрез ухапване от комари, които се заразяват от птици, които са резервоар на инфекцията”, обясни проф. Ива Христова за болестта. 

Според информация на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) при около 20% от заболелите се развива западнонилска треска, характеризираща се с главоболие, неразположение, треска, болки в мускулите, повръщане, обрив, умора, болка в очите, увеличени лимфни възли.

При по-малко от 1% от заразените инфекцията може да протече като заболяване, засягащо нервната система, като рискови фактори са напреднала възраст, високо кръвно налягане, диабет, бъбречни заболявания, алкохолизъм и др.

Инкубационният период е от три дни до две седмици. Няма специфично лечение на заболяването, включително и чрез прилагане на антибиотици.

Специалистите очакват пика на заболеваемостта да бъде достигнат в началото на септември. Според тях обаче, ако времето се задържи топло, заразени могат да бъдат регистрирани до октомври.

24 часа

Валентин Георгиев

Recent Posts

Някаква си украинка, живееща в София, е силно притеснена, че патриарх Даниил е млад и няма скоро да умре

Някаква си украинка, живееща в София, е силно притеснена и счита, че е проблем това,…

2 hours ago

Доган за Пеевски: Момчето прекали. Това решение го чакаше цяла България. Връщане назад няма / ВИДЕО

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган заявява, че решението за изключването на съпредседателя на партията…

3 hours ago

“Метео Балканс” биха тревога: Идва “Царево 2” с 400 литра на квадрат и възможна евакуация

Изключително тревожно предупреждение направиха синоптиците любители от Метео Балканс. През следващите 48 часа, синоптичната обстановка…

16 hours ago

СКОК ОТ СТРАТОСФЕРАТА

На 28 август 1966 година военният парашутист Чавдар Джуров, син на министъра на народната отбрана,…

16 hours ago

Всички собственици на жилища са уведомени за срока за нотариалните актове в кадастъра

ИМА ЛИ ГЛОБИ ЗА НЕПРЕДОСТАВЯНЕ НА НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ? Това е един най-често задаваните въпроси до…

16 hours ago

Певицата Диона след скандала: Явно аз съм проблемът на държавата, много засегнали се моралисти

"Поради огромните нападки срещу мен, реших днес да докажа и покажа позицията си по въпроса.…

17 hours ago