Categories: НовиниСвят

ООН изрази “дълбоко безпокойство” от забраната на ЛГБТ пропагандата в българското училище

Дълбоко сме обезпокоени от подписването на законовата поправка в България, с която се забранява обсъждането на сексуалната ориентация и половата идентичност в училищата, и призоваваме законът да бъде преразгледан в съответствие с международните задължения на страната в областта на правата на човека, се казва в изявление от днес на говорителя на Върховния комисариат на ООН по правата на човека Лиз Тросел.

По думите на Тросел новата поправка, приета в момент, когато 82% от представителите на ЛГБТ общността в България съобщават, че са били подложени на тормоз в училище, единствено ще задълбочи случаите на нарушения на човешките права срещу хората от ЛГБТ общността, както и сплашването и тормоза в училищата. Тя добавя, че законовата промяна напълно противоречи на гаранциите, записани в българската конституция, както и на ангажиментите, поети чрез международни договори за човешките права, да бъде гарантирано равенство, защита от дискриминация и свобода на изразяване.

Според Тросел е изключително важно българските власти да предприемат спешни мерки за предотвратяване и борба с насилието, дискриминацията и тормоза, особено тези, насочени срещу младежи от ЛГБТ общността и в рамките на образователната система.

БТА припомня, че забрана за пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната, бе приета от парламента на 7 август. Това се случи с гласувани на две четения в едно заседание промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от парламентарната група на партия “Възраждане”. Дебатите продължиха около четири часа.

“Нетрадиционна сексуална ориентация” са различни от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално, чувствено привличане на лица от противоположни полове”, записа Народното събрание. Текста подкрепиха 135-ма депутати, против бяха 57, а осем се въздържаха.

След решението на парламента граждани се събираха на протести пред сградата на Народното събрание в столицата.

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О’Флеърти заяви на 12 август, че е “дълбоко обезпокоен” от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу ЛГБТ+ “пропагандата” в училищата и призова президента Румен Радев да не го подписва, предаде “Франс прес”.

Гласове

Валентин Георгиев

Recent Posts

Адвокатът на Вълка: “Ма, кредита от около 150 млн. лв. не е проблем на Румен Гайтански, това е проблем на банката”

"Истината е, че Румен Гайтански вчера сутринта се свърза с разследващите инспектори от Комисията за…

3 hours ago

Край с един от най-големите млечни заводи в България, стотици отиват на борсата

Oĸoнчaтeлнo e билa пpeĸpaтeнa дeйнocттa нa eдин oт гoлeмитe млeчни зaвoди y нac - тoзи…

3 hours ago

Доц. Атанас Мангъров бие тревога: СЗО се опитва да ни вкара в същия филм като този с COVID

Производителите на ваксини точат лиги, смята той За маймунската шарка няма ваксина. За нея могат…

6 hours ago

Докато мечтае за колело: 8-годишният Гого намери и върна изгубен портфейл с 1000 лв.

Момчето живее в семейство с 6 деца Осемгодишно дете от ямболското село Завой намери и…

6 hours ago

Кой е мухльо и кой е пияница, “разискват” депутати в кулоарите на НС в последния ден преди ваканцията / ВИДЕО

Наложи се охраната от НСО да се намеси, за да няма и физическа саморазправа За…

7 hours ago

България – рай за мафиотите: Единственият задържан по случая „ББР“ вече е на свобода

Пуснаха единствения задържан по случая „Българска банка за развитие“ (ББР) – адвокат Иван Георгиев на…

8 hours ago