Още на 5 юни в МОК е получен официален документ, че двете боксьорки са мъже

Президентът на МОК Томас Бах се оплете като котка в рибарска мрежа в опита си да защити скандалното решение да бъдат допуснати мъже в женския турнир по бокс. Бах толкова се обърка, че след това в социалните мрежи от МОК трябваше да обясняват всъщност какво е искал да каже той.

“Не става въпрос за различно сексуално развитие, а за жени, които участват в женски състезания. И смятам, че това го обяснихме няколко пъти”, заяви Бах. След това дойде уточнението, че думите “различно сексуално развитие” трябва да се заменят с “трансджендър”.

Според Бах атаката е “политически мотивирана културна война”. Той категорично заяви, че трябва да се спре с хейта срещу двете.

Още на 5 юни обаче МОК е получил официален документ, че пробите на двете доказват, че са мъже. Това го прави международната асоциация, която е изключена от МОК.

Според писмото, което е за Имане, категорично е доказано, че “ДНК-то на спортиста е това на мъж с XY хромозоми”, става ясно от 2 теста – в Ню Делхи на световното и в Турция през 2022 г.

“Тази ситуация е ключова за запазване на чистия спорт и интегритета на олимпийското движение”, се допълва в писмото.

24 часа