Пак скандал на Олимпиадата: Съдиите порязаха нашата Светлана срещу трансджендъра и я лишиха от медал

Светлана Каменова не успя да стигне до медалите на олимпийския турнир в Париж. Тя бе спряна на четвъртфиналите от съдиите и от Лин Ю Тин от Тайван, която стана известна с проваления тест за определяне на пола миналата година, но беше допусната до участие на Игрите от МОК. Организаторите не позволиха на българския щаб да подаде контестация срещу участието на Лин Ю-Тин при жените.

34-годишната Каменова определено може да се чувства ощетена, тъй като по нищо не отстъпваше на съперничката си, но съдиите присъдиха 5:0 за представителката на Тайван. 

Каменова бе по-агресивната състезателка и през трите рунда, докато Тин често използваше непозволени прийоми в клинча, което накъса играта и изнерви българката.

По време на почивката българската боксьорка дори поиска от нейните треньори да ѝ свалят ръкавиците, за да се откаже, но в крайна сметка продължи участието си в мача. 

В третия рунд мачът се доиграваше, тъй като при резултатите от първите две части Светлана Каменова Станева нямаше шанс за победа. Единственият вариант беше нокаут, но такъв не се случи. Рундът отново беше присъден единодушно на Лин. 

Освен това организаторите не позволиха на българския щаб да подаде контестация срещу участието на Лин Ю-Тин при жените на бокса в Париж. Представителката на Тайван се класира за полуфиналите, а това означава сигурен поне бронзов медал. 

Лин Ю Тин побеждава нашето момиче за втори път по много дискусионен начин. Българката загуби от на 1/4-финал на Мондиала в Ню Делхи през 2023 г. с 3:2 съдийски гласа. След това боксьорът от Тайван беше дисквалифициран от надпреварата, тъй като не премина теста за полова принадлежност, след като в пробата му бяха намерени завишени нива на тестостерон, както и мъжки хромозоми.

Българката носителка на медал от световно първенство се бори докрай през всички девет минути, но петимата съдии край ринга решиха, че победата трябва да отиде в полза на Тин.

Източници: sportal.bg, gong.bg, Гласове