Революция в медицината! Една доза спрей за нос отмива токсичните протеини при тази страшна болест

Медикаментът преодолява мозъчната бариера, дава добри резултати при генно- модифицирани мишки, които произвеждат човешки тау протеини, и върху проби от нервна тъкан на хора

Лечение с една-единствена доза спрей за нос може “да отмие” натрупаните токсични протеини, свързани с болестта на Алцхаймер, от мозъчните клетки и да подобри паметта, твърдят учени.

Проучването – проведено върху мишки – проправя пътя за нови лечения срещу алцхаймер и деменция, обявиха изследователи от Медицинския клон на Тексаския университет, които са автори на революционното нововъведение.

Смята се, че болестта на Алцхаймер се причинява от

необичайно натрупване на два протеина в мозъка,

наречени амилоид и тау, като и двата се превърнаха във важна цел за лечение в последните години.

Отлагания от амилоид, наречени плаки, се натрупват около мозъчните клетки, докато тау протеините образуват “заплитания” в тях. “В здравите мозъци тау протеините помагат да се поддържат нещата в ред – обясняват изследователи от Тексаския университет. – Но при невродегенеративните заболявания те могат да станат необичайно усукани и да образуват неврофибриларни заплитания, които нарушават невронната функция и водят до когнитивен спад.”

Настоящите лечения, целящи да разрушат тези тау заплитания, не са твърде ефикасни, тъй като се борят да проникнат в отделенията в мозъчните клетки, където се намират тау натрупванията, обясняват учените. Тяхното ново лечение със спрей за нос “показа обещаващи резултати в изчистването на вредното натрупване на тау протеин”, подобрявайки когнитивната функция на по-възрастни мишки с невродегенеративни заболявания.

“Този подход със спрей за нос отваря нови пътища за неинвазивно доставяне на тау терапевтични антитела директно в мозъка и е

обещаващ за много невродегенеративни заболявания

– казва д-р Ракез Кайед, професор в Катедрата по неврология в медицинския клон на Тексаския университет. – Нашето изследване подчертава потенциала на назалната тау имунотерапия за ефективно насочване към вътреклетъчните тау агрегати – основен двигател на невродегенерацията и когнитивния упадък при болести като алцхаймер и други тауопатии.”

Д-р Кайед и неговият екип се базират на специфичен тип антитяло – TTCM2 – което разпознава и се насочва към натрупването на токсични тау и се доставя в мозъка през носния канал. Този метод заобикаля това, което е известно като кръвно-мозъчна бариера. Става дума за плътно затворен слой от клетки, който помага мозъкът да бъде защитен от вредни вещества, действайки като филтър. Той обаче може да представлява значителна пречка пред прилагането на лечение за невродегенеративни заболявания, но преминаването през носния канал означава, че кръвно-мозъчната бариера не е проблем.

За изследването, публикувано в списанието Science Translational Medicine, една доза TTCM2 е дадена на възрастни мишки, които са били генетично променени, за да произвеждат човешки тау протеини и да показват симптоми на заболяването, сходни на човешките. След три часа TTCM2 се разпределя в различни области на мозъка – отделения в клетките, където се събират тау отлагания, изчиствайки токсичните протеини.

24chasa.bg

Валентин Георгиев

Recent Posts

Два протеста в София: „За” и „против” промените в образователния закон

Протест, организиран в социалните мрежи, се провежда в центъра на София с искане за вето…

18 mins ago

Временната комисия “Нотариуса” изслушва Цветан Василев (На живо)

Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната…

4 hours ago

Исторически ден: Радев подписа закона срещу ЛГБТ пропагандата в училищата

Президентът Румен Радев не е наложил вето върху поправките в Закона за предучилищното и училищното…

5 hours ago

Служителка от изгорелия хоспис в Банкя, където загина човек: Работихме без договор за 400 лева

Служителка в дома за възрастни хора в Банкя, станала свидетел на пожара, при който загина…

6 hours ago

Извадиха от река край гробищата на с. Главаци трупа на известен лекар / СНИМКА

Трупът на известен лекар е открит в река край Криводол.  Починалият е 62-годишният д-р Пламен…

7 hours ago

Обявяват за издирване Вълка и Стоян Мавродиев, обиските продължават

Бизнесменът Румен Гайтански-Вълка и бившият директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев ще бъдат…

7 hours ago