Свободна Европа: Шефът на ЦРУ е бил в България тази седмица като част от необявена обиколка заради “растящото руско влияние” на Балканите

Директорът на ЦРУ е бил тази седмица в България като част от необявена обиколка в Югоизточна Европа, включваща Сараево, Белград, София, Скопие и Прищина, На 22 август Бърнс е видян да влиза в сградата на президентството на Косово, твърди Радио “Свободна Европа”.

“Свободна Европа” е радиостанция, финансирана от Конгреса на САЩ.

Според уебсайта за проследяване на полети Flightradar24 американският военен самолет, за който се предполага, че е използван за полета на ръководителя на ЦРУ, е направил спирки в тези страни. На 22 август той е бил забелязан да паркира на ВИП изхода на международното летище в Прищина, според фотограф на RFE/RL. Няма потвърждение за посещението на Бърнс в Косово нито от посолството на САЩ в Прищина, нито от косовското президентство, нито от Министерството на вътрешните работи.

Американски правителствен служител потвърди пред RFE/RL, че Бърнс е пристигнал в Сараево и се е срещнал с босненските си колеги, с членове на президентството и с външния министър.

Същият служител заяви, че шефът на ЦРУ е в босненската столица, за да обсъди „тревожната сепаратистка реторика и действия” на проруския президент и правителството на сръбския ентитет в Босна и Херцеговина. Посещението на Бърнс в Косово е следствие от загрижеността за партньорството между Съединените щати и Косово, особено по отношение на справянето на правителството с въпросите, свързани със сръбското малцинство в страната.

В интервю за Косовската служба на RFE/RL миналата седмица посланикът на САЩ в Косово Джефри Ховениър заяви, че администрацията на САЩ е била „предизвикана” от косовския министър-председател Албин Курти и неговото правителство и че „качеството на нашето партньорство не е такова, каквото бихме се надявали да бъде.”

Държавният департамент на САЩ призова Курти да се върне към сътрудничество с Вашингтон, Европейския съюз и НАТО, а Съединените щати също така настояват Косово да не отваря отново моста в Митровица поради съображения за сигурност.

Бърнс не се срещна с Курти, тъй като министър-председателят е в Чикаго, където участва в Националния конгрес на Демократическата партия по покана на Националния демократически институт.

Бившият командир на косовските сили за сигурност Кадри Кастрати заяви, че посещението на Бърнс може да е свързано с действията на Русия на Западните Балкани, където според него Москва води „хибридна война”.

Кастрати заяви, че най-голям риск от конфликт има в Босна през Република Сръбска и в Северно Косово.

Посещението на Бърнс показва, че ЦРУ има „достатъчно информация за усилията на Русия – чрез нейния сателит Сърбия и че тази част на Европа е изложена на риск от потенциален конфликт”, каза Кастрати.

Валентин Георгиев

Recent Posts

“Тему” и “Шейн” пръснаха Еконт и Спиди и заляха България с рокли за 2 лева, автоматите на самообслужване са препълнени / СНИМКИ

Тоталната доминация на платформите "Тему" и "Шейн", които за по-малко от 18 месеца се превърнаха…

58 mins ago

Влак като рикша: Разказ на пътничка в композицията, бутана от хора / ВИДЕО

Продължение на историята за необичайния инцидент, случил се на влака по линията Пловдив - Димитровград.…

2 hours ago

Огромна трагедия у съседите: Десет са вече жертвите след потъването на лодка в река Дрина, сред тях е и бебе

Бебе е сред най-малко десетте души, които се удавиха, след като лодка с мигранти се…

2 hours ago

Трагедия на Халкидики: 19-годишен загина в лунапарк, съоръженията били доставени от боклука в България

Шокиращи разкрития за увеселителния парк на ужасите в Пефкохори, Халкидики, където 19-годишният Янис загуби живота…

6 hours ago