Собственикът на Телеграм Павел Дуров е арестуван във Франция… Мъск: Свобода за Павел! Liberté, Liberté!, Liberté?

Павел Дуров, основател и главен изпълнителен директор на услугата за криптирани съобщения Телеграм, е арестуван около 20:00 часа в събота вечерта, докато слиза от частния си самолет на летище „Льо Бурже“ в Париж. Арестът е извършен от френската жандармерия на въздушния транспорт.

39-годишният руснак е бил придружаван от бодигард и жена. Павел Дуров е кацнал във Франция от Азербайджан. Срещу него е издадена френска заповед за претърсване от OFMIN, служба за борба с насилието над непълнолетни, въз основа на предварително разследване, съобщи TF1. Дуров освен руско има и френско гражданство, което означава, че не следва да бъде предаван на други държави.

Спoред френските медии обвиненията срещу него са свързани с отказ да даде достъп на френските власти до потребителски данни в Телеграм и „неспособност да модерира съдържанието в Телеграм“, което според френските правоохранителни органи го прави съучастник в престъпна дейност, включително педофилия, продажба на наркотици и др., които се наказват със затвор от 20 г., твърди TF1.

Основателят на Телеграм Павел Дуров разказа, че е избягал от Русия заради натиск да сподели лични данни на украински протестиращи през 2013 г. в интервю с американския журналист Тъкър Карлсън, излъчено през април.

Главният изпълнителен директор на Телеграм – едно от най-бързо развиващите се приложения за съобщения в света – се преместил в Дубай през 2017 г., за да избегне „геополитическо обвързване“.

„Предпочитам да съм свободен, отколкото да приемам заповеди от когото и да било“, каза Дуров в едночасово интервю, публикувано в канала на Карлсън в X/Twitter.

По време на протести през 2011-12 г. в Русия Дуров е отказал да изпълни държавни заповеди да свали опозиционни общности, които публикували постове във VKontakte, социалната мрежа, която той основал сам през 2007 г., на 21 г., когато току що е завършил университет. Дуров написал кода, нямал е други служители и отговарял сам на въпроси за техническата поддръжка на потребителите. Той сподели, че е прекарал много безсънни нощи, за да успее с проекта си, тъй като е бил абсолютно сам в началото.

Дуров разказа, че през 2013 г. подобно руско искане по време на протестите на Евромайдана в Украйна го е оставило пред „две неоптимални възможности“: да се подчини или да подаде оставка като главен изпълнителен директор на VKontakte и да си тръгне от Русия.

„Избрах второто“, каза Дуров. Той продал своя дял във VKontakte и напуснал Русия.

#FreePavel. Това написа собственикът на социалната мрежа Х, бившата Туитър, Илон Мъск, след като стана ясно, че основателят на месинджърът Telegram Павел Дуров бе задържан и арестуван късно снощи във Франция. Под този си пост, той закрепи откъс от видео на интервю на Дуров пред Тъкър Карлсън, в което обяснява за натискът който службите оказват за овладяване на социалните мрежи и месинджърите.

Местните власти твърдят, че той е съучастник в ужасяващи престъпления като трафик на наркотици, престъпления срещу деца, пране на пари и пр. Грозят го 20 години затвор. Подозренията са обаче, че Дуров е зад решетките, защото отказва на властите да им даде правото да контролират информацията в неговия месинджър.

Мъск публикува редица коментари само в рамките на няколко часа, свързани с ареста на Павел Дуров.

Единият бе: „Liberté, Liberté!, Liberté?“ Което преведено от френски е: „Свобода, Свобода! Свобода?“

Точно във въпросителния знак в края на последната дума свобода, Мъск изразява отношение и намеква за липсата ѝ!

В самото начало, когато стана ясен ареста на Дуров, Мъск написа лаконичен коментар: „20 години…“, заради информацията, колко време може Павел да лежи в затвора и препубликува текста на потребител в Х, който информира следното:

„Основателят на Telegram Павел Дуров трябва да се яви пред съдия в събота вечерта, като му бъдат повдигнати множество обвинения, включително за тероризъм, трафик на наркотици, измама, пране на пари и съдържание, свързано с насилие над деца.

Френските медии съобщават, че Дуров, който има двойно гражданство – френско и руско, може да бъде осъден на до 20 години затвор.


Арестът му се дължи на липсата на модериране на съдържанието в Telegram и на неуспеха му да сътрудничи на френските правоприлагащи органи.

Източник: kritichno.bg и obektivno.bg