Categories: НовиниСвят

Транзитът на руски петрол към ЕС през украинската част на петролопровода “Дружба” се удвои

Нефтопроводът “Дружба”

Транспортирането на руски петрол през украинския участък от петролопровода „Дружба“ се удвои през юли, когато влязоха в сила санкциите срещу „Лукойл“. Това съобщи специализирано издание ExPro, като се позовава на седмичния си доклад за търговията със суров петрол.

Транзитът на руски петрол към ЕС през украинската част на нефтопровода „Дружба“ през юли 2024 г. се е удвоил до 1,09 милиона тона. През юли Унгария и Словакия обявиха, че Украйна е наложила санкции на „Лукойл“ и доставките на петрол на компанията са спрени. За двете страни обаче беше намерено временно решение. Петролът е от други доставчици от Русия, който унгарскaта петролна и газова компания MOL получава чрез суап (размяна).

„В сравнение с юни обемът на транзита на руски петрол се е удвоил: от 0,54 милиона тона на 1,09 милиона тона. През юли транзитните обеми възлизат на 35,2 тона на ден, а през август – 33,3 тона на ден. Все още не е известно кои компании притежават петрола, транспортиран през Украйна до Европа“, пише ExPro.

Най-много петрол е транспортиран за Унгария през юли – 0,43 млн. тона, което е с 8% по-малко от юни. Доставките на петрол за Словакия се увеличиха пет пъти – до 0,34 млн. тона. Освен това в Чешката република са доставени 0,32 млн. тона петрол, докато през юни не е имало транзит към Чехия.

За седемте месеца на 2024 г. Украйна е транспортирала около 6,23 милиона тона руски петрол към Европа. Суровините се доставят в три държави: Унгария (2,84 милиона тона или 46% от всички доставки), Словакия (1,92 милиона тона или 31%) и Чехия (1,46 милиона тона или 23%).

Унгария избра най-простия и ефективен начин да заобиколи украинските санкции срещу „Лукойл“. Унгарската компания MOL предложи да взема петрола, който тече през петролопровода „Дружба“ на границата с Русия. Компанията обяви, че е готова да заплати и разликата в цената. Будапеща чака отговор от Киев, каза на брифинг ръководителят на кабинета на унгарския премиер Гергели Гуляс.

„Рисковете при доставка от руско-украинската граница… през територията на Украйна стават отговорност на MOL. Очевидно е по-скъпо да се поемат рискове по маршрут, който не се смята за безопасен. Колко по-скъпо тепърва се изчислява… Решението не е безплатно, но поне го има”, каза Гергели Гуяш. Според него обемите на доставките ще останат същите и Будапеща очаква отговора на Украйна възможно най-скоро.

Чрез това решение петролът става собственост на унгарска компания не на границата с Украйна в Словакия, а на руско-беларуската или беларуско-украинската граница. Въпросът обаче, според експерти, е фундаментален и страните се опитаха да решат проблема чрез Европейската комисия, която от своя страна не подкрепи и двете страни от ЕС. Киев заяви, че санкциите срещу Лукойл не могат да бъдат предмет на сделка. Унгарският външен министър Петер Сиярто отговори, че авторът на санкциите може да не е Киев, а Брюксел, който иска да накаже страните за независимата им мирна позиция спрямо Украйна. Петролът на Лукойл представляваше около една трета от цялото количество, внасяно в Словакия и Унгария.

obektivno.bg

Валентин Георгиев

Recent Posts

Катето Евро вече нарича съпругата на синчето г-жа Кадиева! Пуснаха още снимки от сватбата

Катето Евро вече се обръща към снаха си Ивелина Чоева с ”госпожо Кадиева”, научи Lupa.bg.…

8 hours ago

ПП си искат ЛГБТ пропагандата в училищата, внасят поправка в закона за отмяна на забраната

„Продължаваме Промяната” внася проект за промяна на спорната „дефиниция” в Закона за предучилищното и училищното…

9 hours ago

Огромен пожар бушува в центъра на Бургас, чуват се гърмежи, тече евакуация / ВИДЕО

Огромен пожар бушува в този момент на ул. „Климент Охридски“ 25 над Държавната опера, предава…

9 hours ago

Киро Шиндлера пак стана за смях, изтри поста си / СНИМКИ

Кирил Петков разбра каква глупост е написал и се поправи. "Списъкът на Шиндлер" от едноименния…

15 hours ago

В офисите на А1, “Виваком” и “Йетел” скочиха срещу “въртенето на мониторите” за договорите

Обръщането на монитора на служителя не е най-удобния вариант при сключване на договори в офисите…

16 hours ago

След умуване 4-ма служебни министри отсякоха: Сушата е основна причина за недостига на питейна вода у нас, правим работна група

В изпълнение на разпоредените от служебния министър-председател Димитър Главчев спешни мерки за справяне с безводието в…

17 hours ago