Тръгна сензационен слух за Горица Кожарева, ще се окаже ли истина…

Горица Кожарева обмисля да се откаже от поста на служебен премиер, твърди “Труд”, позовавайки се на източници в президентството и от политическите среди.

Очаквало се като мотив да бъдат посочени семейни причини, тъй като всякакви други основания щели да звучат несериозно. Всички сегашни министри от служебния кабинет на Димитър Главчев вече заявиха готовност да продължат работа в изпълнителната власт и няма как отказът да е заради невъзможност да състави кабинет. Юристи коментираха, че тя дори не е длъжна да посочи мотив.

Неофициално допуснаха няколко възможни версии – оказан натиск, страх от провал, поради липса на политически опит или категорично семейно мнение, че не бива да се захваща с това.

Изказани бяха и мнения, че нарочно е пуснат слух, че ще се откаже от поста служебен премиер и това е част от натиска върху нея.

Кандидатурата на Горица Кожарева не бе приета еднозначно от парламентарните партии. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не го интересува кой ще е служебен премиер. Председателят на ДПС Делян Пеевски каза, че не познава Горица Кожарева, но прогнозира че ще бъде “зверски натискана от кръга около Румен Радев и от самия президент”.

Шефът на ПГ на БСП Борислав Гуцанов каза, че са направили бърза справка и са установили, че през 2015 г. Кожарева е избрана за зам.-председател на Сметната палата с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт по предложения на последните.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов прогнозира, че Кожарева няма да взема самостоятелни решения, ако стане служебен премиер и припомни, че след като КС обяви за незаконно уволнението на бившия шеф на Сметната палата Цветан Цветков, Грънчарова не го е допуснала до работното му място. Тошко Йорданов от ИТН пък се възмути, че Кожарева води разговори с евентуални бъдещи членове на служебен кабинет “на тъмно”.

В понеделник Кожарева трябва да представи нов състав на служебно правителство на президента Румен Радев. Ако тя се откаже да е служебен премиер по лични причини, тогава президентът трябва да проведе нови разговори с други потенциални кандидати за премиери.

Още двама, освен Горица Кожарева, бяха дали принципно съгласие да приемат поста на служебен министър-председател – това са подуправителят на БНБ Петър Чобанов и сегашният служебен премиер Димитър Главчев.

Конституцията дава възможност президентът да реши дали да вика отново представители на парламентарните партии за разговор, или да възложи на един от двамата съставянето на кабинет, коментираха юристи.

Ако се развие сценарият с отказа на Горица Кожарева, предсрочните избори може да отекат за 3 или 10 ноември.

Валентин Георгиев

Recent Posts

ООН изрази “дълбоко безпокойство” от забраната на ЛГБТ пропагандата в българското училище

Дълбоко сме обезпокоени от подписването на законовата поправка в България, с която се забранява обсъждането…

14 hours ago

Адвокатът на Вълка: “Ма, кредита от около 150 млн. лв. не е проблем на Румен Гайтански, това е проблем на банката”

"Истината е, че Румен Гайтански вчера сутринта се свърза с разследващите инспектори от Комисията за…

16 hours ago

Край с един от най-големите млечни заводи в България, стотици отиват на борсата

Oĸoнчaтeлнo e билa пpeĸpaтeнa дeйнocттa нa eдин oт гoлeмитe млeчни зaвoди y нac - тoзи…

16 hours ago

Доц. Атанас Мангъров бие тревога: СЗО се опитва да ни вкара в същия филм като този с COVID

Производителите на ваксини точат лиги, смята той За маймунската шарка няма ваксина. За нея могат…

19 hours ago

Докато мечтае за колело: 8-годишният Гого намери и върна изгубен портфейл с 1000 лв.

Момчето живее в семейство с 6 деца Осемгодишно дете от ямболското село Завой намери и…

19 hours ago

Кой е мухльо и кой е пияница, “разискват” депутати в кулоарите на НС в последния ден преди ваканцията / ВИДЕО

Наложи се охраната от НСО да се намеси, за да няма и физическа саморазправа За…

20 hours ago