Японският премиер и кметът на Хирошима отново не споменаха, че САЩ са извършили атомната бомбардировка

Японският премиер Фумио Кишида и кметът на Хирошима Казуми Мацуи, говорейки на церемония по случай 79-ата годишнина от атомната бомбардировка, не споменаха, че тя е извършена от Съединените щати през 1945 г. За сметка на това, японският външен министър Йоко Камикава отново заяви, че Русия представлява заплаха от използване на ядрено оръжие. Тази тема беше повдигната на редовна пресконференция от ръководителя на японското външно министерство, съобщава ТАСС.

Японските официални лица обикновено не подчертават в публични речи, че Съединените щати са извършили бомбардировките над Хирошима и Нагасаки. През последните години японските премиери и кметове на двата града също не споменаха директно Съединените щати в речите си на възпоменателни церемонии. В същото време Мемориалният музей на мира в Хирошима показва всички подробности за атомните бомбардировки от 1945 г. Тяхната история е изчерпателно отразена и в учебниците за училищата и институтите в Япония.

Атомните бомбардировки на двата града бяха извършени от Съединените щати в самия край на Втората световна война с официално заявената цел да се ускори капитулацията на Япония, припомня ТАСС. Това са единствените примери в историята на човечеството за бойно използване на ядрено оръжие. В резултат на експлозията на бомбата, хвърлена над Хирошима, за един ден, според различни оценки, са загинали от 70 хиляди до 100 хиляди души. До края на 1945 г. броят на жертвите нараства до 140 хиляди, тъй като много хора умират в болниците от раните си и излагането на радиация. Общият брой на жертвите на бомбардировките до момента надхвърля 350 хиляди.

И тази година властите на Нагасаки отново не поканиха. представители на Русия и Беларус на церемонията в памет на жертвите на американската атомна бомбардировка, извършена на 9 август 1945 г., но този пътне изпратиха покана и до Израел заради ситуацията в Ивицата Газа. Това съобщи кметът на Нагасаки Широ Сузуки. „Ситуацията в Украйна не се променя, така че и този път решихме да не каним Руската федерация и Беларус“, каза той на пресконференция, която беше излъчена в YouTube канала на кметството.

“Що се отнася до Израел, ситуацията се променя всеки ден и ние трябва да наблюдаваме тенденциите. Имайки предвид критичната хуманитарна ситуация в Ивицата Газа и общественото мнение в света, сега е трудно да се вземе решение (за покана), тъй като има опасения относно риска от непредвидени инциденти“, каза кметът на Нагасаки. Вместо това, каза Сузуки, ще бъде изпратено писмо до израелското посолство в Япония с искане за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа. В писмото ще бъде посочено, че властите в Нагасаки могат да променят решението си и да поканят Израел на възпоменателната церемония само ако ситуацията в Газа значително се подобри.

Администрацията на Хирошима също заяви, че няма да кани Русия и Беларус на церемонията на 6 август за трета поредна година. В същото време, за разлика от властите в Нагасаки, кметството на Хирошима ще изпрати покана до Израел, като към нея ще приложи писмо с искане за прекратяване на военните действия в Ивицата Газа.

Гласове