4 военни кораба “пазят” плажуващите във Варна / СНИМКИ + ВИДЕО

Присъствието на 4 военни кораби пред варненския плаж предизвика лавина от странни коментари.

Много от тях са буквално обидни към военнослужещите.

Още по-странно е, че присъствие на военни кораби във Варна е ежегодно и няма нищо неестествено.

“Цяла Флотилия, от мощни бойни кораби! Се е разположила на метри от централен плаж Варна!”, пише гражданин в социалните мрежи.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Falexander.zagorov.7%2Fvideos%2F1513736102577913%2F%3Fidorvanity%3D308192053220716&show_text=false&width=560&t=0

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържественото отбелязване на 145-ата годишнина от създаването на българските Военноморски сили (ВМС). Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО).

Тържествено събрание-концерт, посветено на празника на ВМС, ще започне в 18:00 ч. днес във Фестивалния и конгресен център в гр. Варна. Тържеството ще бъде открито от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Министър Атанас Запрянов и адмирал Емил Ефтимов ще поздравят личния състав на ВМС и ще наградят военнослужещи и цивилни служители, отличили се с професионално и отговорно изпълнение на служебните си задължения през годината.

От 9:30 ч. във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ ще се проведе тържествено връчване на дипломите на студентите от „Випуск 2024“. Своите дипломи за завършено висше образование ще получат 503-ма студенти. Те ще бъдат поздравени от името на министъра на отбраната от директора на дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната“ Людмил Михайлов.

Ритуалът, с който тържествено ще бъдат издигнати флаговете на корабите от състава на ВМС, ще започне на Морска гара Варна утре в 9:00 ч. По традиция кулминацията на честванията по повод създаването на ВМС съвпада с тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2024“ „Цар Симеон Велики“ на Висшето военноморско училище (ВВМУ), който ще започне в 9:15 ч. на Морската гара. Тази година офицерски пагони ще получат 31 курсанти. Първенец на випуска с успех „Отличен – 5.92“ е мичман Рафаел Кънев от специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“, специализация „Корабни машини и механизми“. Министър Атанас Запрянов, адмирал Емил Ефтимов и началникът на ВВМУ флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров ще поздравят младите офицери за постъпването им на служба във военния ни флот.

По повод 145-ата годишнина от създаването на ВМС жителите и гостите на Варна и Бургас ще могат да разгледат кораби и техника, на въоръжение във Военноморските сили днес от 9:00 ч. до 17:00 ч. на морските гари във Варна и Бургас, а утре от 10:30 ч. до 17:00 ч. на Морска гара Варна и от 9:00 ч. до 17:00 ч. на Морска гара Бургас.

В неделя жителите и гостите на град Варна ще могат да присъстват на динамичения показ на способности на военнослужещи от специалните сили на ВМС заедно с екипажи на кораби и вертолети. Те ще започнат в 11:30 ч. на Централния плаж в гр. Варна и ще бъдат наблюдавани от министър Запрянов и адмирал Ефтимов. Демонстрациите включват маневри на висока скорост на бързоходни моторни лодки, приводняване на парашутисти и представяне на бойни умения от военнослужещите, посочват от МО.

БТА припомня, че честванията по случай 145-а годишнина на ВМС във Варна започнаха вчера с награждаването на над 50 моряци и цивилни служители. По традиция церемонията се проведе в сградата на Адмиралтейството. Освен командирът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов, отличия връчиха областният управител Андрияна Андреева и кметът Благомир Коцев. Командирът припомни, че началото на българските ВМС е поставено на 12 август 1879 г. със създаването на Дунавската флотилия. За всяка държава излазът на море е ценност и благо, които трябва да се ползват мъдро, посочи Михайлов. Той подчерта, че основната задача на ВМС е да бранят родината и те винаги са се справяли с достойнство и чест. 

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на моряка в Русе Военноморските сили на Република България отбелязаха 145-годишнината от създаването си на 5 август. „Отъ тукъ започна българското морячество“ гласи надписът на монумента, затова всяка година по традиция от Русе започват тържествата по случай основаването на ВМС.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!