Историческо! Баща и син българи са първите в света, прекосили Северния ледовит океан с гребна лодка / СНИМКИ

Това е исторически успех не само за Стефан и Максим Иванови, а за цялото човечество

Българи – баща и син, прекосиха Северния ледовит океан с гребна лодка, превръщайки се в първите в света, успели да постигнат немислимото. Стефан и Максим Иванови на борда на лодката „Неверест” успяват да преминат през един от най-бруталните морски маршрути, през които рядко преминават и големи кораби. Минавайки през същинския северен полюс на планетата ни, двамата развяват българския флаг гордо.

Стефан и Максим държат над 10 рекорда на „Гинес”, а с последното им ужасяващо и опасно приключение предстои да си завоюват още няколко. Със сигурност са ясни два от тях – за първият екип, прекосил с гребна лодка Арктическия океан и за най-младият човек, прекосил същия.

Стефан и Максим са прекарали денонощия затворени в каютата, чакайки 4 бури да отминат. Те са първите хора на света, които дръзват да прекосят от край до край най-непредвидимия океан, гребейки.

По време на опасното пътешествие двамата успяват да съберат и десетки проби с планктон в подкрепа на изследванията върху климатичните промени на Биологическия факултет на Софийския университет

„Може да се каже, че това е първата лодка, която е прекосила целия Северен ледовит океан с гребане“, разказа Стефан Иванов. „И също може да се каже, че аз съм най-младият човек, който е прекосил Северния ледовит океан“, добавя Максим.

Побеждават и морската болест, и контузиите. Още в началото на експедицията Стефан срязва сухожилието на единия си пръст. Прекъсват плаването за кратко. И въпреки всички лекарски препоръки да се откаже, той се връща обратно зад греблата. „Трябваше да греба с 9 пръста, и един да бъде шиниран. Цялата ръка се беше подула като боксова ръкавица. Все още не е отшумяла инфекцията“, каза той.

Дни наред мъглата и облаците ги оставят без слънце. „Това всъщност беше най-неприятната част от експедицията – тази влага, тя влиза на талази през люка на каютата, когато мъглата обгърне целия район, когато облаците се спуснат ниско чак до океана. В един момент има толкова много влага в каютата, че няма как да изсъхне нищо. Върху стените висят дрехи, чорапи, обувки – да се сушат“, разказа Стефан.

Колкото и да ги е променила тази експедиция, едно е останало същото – каузата, с която правят всичко това. Те искат да напомнят на всеки българин, че дори след смъртта, може да спаси чужд живот като стане донор на органи.

Флагман

Валентин Георгиев

Recent Posts

„Пътешественик във времето”: обувки в 400-годишна картина с логото на Nike изумиха Мрежата / СНИМКИ

Посетителка на Националната галерия в Лондон хареса обувките, изобразени преди 400 години от холандски художник. Тя…

41 mins ago

Ресторантьор в Равда оряза заплатите на готвачите си, поискали му договор и осигуровки / ВИДЕО

Бизнесменът удържал част от парите им като гаранция, но щом те разбрали, че работят без…

2 hours ago

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС-Пеевски, ЦИК да се оправя. Определенията са окончателни

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбите на Политическа партия „Движение за права и свободи“,…

3 hours ago

Откраднаха над 80 тона жп релси между Сливен и Гурково

Двама души са арестувани и случаят се разследва От участък на железопътната линия между градовете…

5 hours ago

От 10 ноември голяма промяна за документите на всички българи, пътуващи в Шенген

От 10 ноември се променят правилата за влизане в Шенгенската зона, съобщава Euronews, като припомня,…

6 hours ago

Българин осъди колекторска фирма заради психически тормоз

Колекторска фирма е осъдена да плати обезщетение на мъж заради съобщение, че дължи близо 9950…

7 hours ago