Купуваме ракети „Джавелин“ от САЩ за 114 млн. долара

Държавният департамент на САЩ реши да одобри възможна чуждестранна военна продажба на правителството на България на ракети  „Джавелин“ (Javelin FGM-148F) и свързано с тях оборудване на приблизителна цена от 114 милиона долара, се казва в уведомление до Конгреса на САЩ, публикувано от американската Агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността.

Правителството на България поиска да закупи 218 бр. ракети Държавният департамент на САЩ реши да одобри възможна чуждестранна военна продажба на правителството на България на ракети  „Джавелин“ и 107 бр. леки командни пускови установки. В сделката с България са включени също Javelin LWCLU Basic Skills Trainers (BST); Javelin Outdoor Trainers (JOT); Акумулаторни охлаждащи модули (BCU); Системна интеграция и проверка (SICO); поддръжка на жизнения цикъл; Javelin Restricted Interactive Electronic Technical Manual (IETM); Ръководства за оператора на Javelin; инструменти; Обучение за поддръжка на Javelin; техническа помощ; друго свързано оборудване и услуги; и други свързани елементи на логистиката и програмната поддръжка. Очакваната обща цена е 114 милиона долара.

„Тази предложена продажба ще подкрепи целите на външната политика и националната сигурност на Съединените щати, като спомогне за подобряване на сигурността на съюзник в НАТО, който е важна сила за политическа и икономическа стабилност в Европа“, пише в обявлението на военната агенция, като се подчертава, че „предложената продажба на това оборудване и поддръжка няма да промени основния военен баланс в региона“.

Главен изпълнител ще бъде Javelin Joint Venture между Lockheed Martin, регистрирана в Орландо, Флорида, и RTX Corporation, разположена в Тусон, Аризона.