Categories: НовиниСвят

Левицата започна процедура по импийчмънт на Макрон

Лявата партия “Непокорната Франция” започна процедура по отстраняване на президента на републиката Еманюел Макрон от власт. Ръководителят на парламентарната фракция на партията Матилд Пано съобщи това в социалната мрежа X (бивша Twitter), предаде ТАСС.

„Проекторезолюцията за импийчмънт на президента на републиката в съответствие с член 68 от конституцията беше изпратена на депутатите за подпис, каза тя. – Макрон не иска да се подчини на избора, направен от избирателите, и да повери съставянето на правителство на левицата, така че трябва да го отстраним”.

На 26 август Макрон отхвърли предложението на левия алианс “Нов народен фронт”, в който влиза “Непокорната Франция”, да назначи икономиста Люси Касте за ръководител на правителството. На следващия ден френският президент започна нов кръг от консултации за кандидатурата на премиера, като изключи  събеседниците си левицата и десния “Национален сбор” на Льо Пен и Бардела.

Член 68 от френската конституция предвижда предсрочно прекратяване на пълномощията на президента в случай на неизпълнение на задълженията му. Това включва и отказ да одобри закони, приети от парламента. В първия етап инициаторите на импийчмънта трябва да съберат подписите на 58 депутати (една десета от състава на долната камара на френския парламент). След това Бюрото на Камарата трябва да определи дали проекторезолюцията може да бъде приета за разглеждане.

След това проектът трябва да бъде одобрен от съответната комисия. За да бъде одобрено решение, трябва да гласуват две трети от народните представители в Народното събрание. След това проектът се внася в Сената (горната камара) на парламента. Ако и двете камари подкрепят документа, депутатите и сенаторите трябва да се съберат на съвместно заседание. За импийчмънт резолюцията трябва да бъде подкрепена от най-малко 617 от 925 членове на двете камари.

На предсрочните избори за френски парламент “Новият народен фронт” спечели 182 места от 577 в Националното събрание (долната камара на парламента) на Франция. Втора бе президентската коалиция “Заедно за републиката”, която вече има 168 места. Дясната партия “Национален сбор” със съюзниците си от партита “Републиканците” спечели 143 места.

Гласове

Валентин Георгиев

Recent Posts

Тежка злополука с един от най-известните и богати бизнесмени в България преди концерта на Ед Шийрън

Човек никога не знае кога ще го сполети беда. Известната и богата фамилия Бачорски имаше…

30 mins ago

Деница Сачева шашна всички, появи се на най-неочакваното място със сина си Виктор / СНИМКИ

Деница Сачева от ГЕРБ заведе сина си Виктор на концерта на Ед Шийрън, става ясно…

13 hours ago

Свещеник Олег Чебанов: ВСУ застреляха в гърба бягащ монах от Горналския манастир

Един от първите обекти, атакувани от украинските войски в Курска област, беше Горналският манастир. Както каза…

15 hours ago

Почина пенсионерът, завлечен със 130 хил. лв.

67-годишният Стоян Минчев от пловдивското село Белозем, от когото две братовчедки измъкнаха 130 хил. лв.…

20 hours ago

Привърженици на Доган на “поход за демокрация”, обградиха хотел, за който се твърди, че е на Пеевски

Походът за демокрация на ДПС – Доган тръгна от района на "Беловодски път", който е…

23 hours ago

САЩ: Обучихме едва 6 украинци да пилотират F-16 и “звездният” от тях вече е свален

Катастрофата на изтребителя F-16 и смъртта на „един от звездните пилоти на Украйна“ е огромен…

23 hours ago