Откраднаха над 80 тона жп релси между Сливен и Гурково

Двама души са арестувани и случаят се разследва

От участък на железопътната линия между градовете Сливен и Гурково са откраднати 67 жп релси, оставени встрани от основното трасе. Сливенската полиция вече работи по случая и е задържала двама мъже в Твърдица, които до момента не са имали криминални прояви. Разследващите обаче предполагат, че те са имали съучастници. Районната прокуратура в Сливен е започнала досъдебно производство по случая.

Иван Данчев, заместник-председател на синдиката на железничарите, коментира пред bTV, че подобна кражба е невъзможно да бъде извършена без използването на тежка техника – като камион, трактор и кран – поради факта, че общото тегло на релсите достига между 80 и 120 тона. Според него, макар щетите да са значителни, е практически невъзможно релсите да бъдат охранявани ефективно, тъй като железопътната мрежа в България се простира на около 4000 до 4500 километра.

По Наказателния кодекс, кражбата и последващото предаване на жп материали за скрап се наказват с лишаване от свобода между 5 и 15 години. Въпреки това, тъй като задържаните нямат предишни криминални прояви, евентуалната им присъда вероятно ще бъде условна, споделят неофициални източници от прокуратурата.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!