ОФИЦИАЛНО: Турция подаде молба за членство в БРИКС. Над 20 държави чакат отговор до месец

Турция е подала молба за членство в БРИКС. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на агенция Bloomberg.

Според агенцията с този си ход турските власти се опитват да засилят влиянието си и да разширят връзките си с пазарите от „развиващите се страни“.

Bloomberg припомня, че решение за новото разширяване на БРИКС ще бъде взето на срещата на върха на Съюза в град Казан, Русия през октомври.

Междувременно стана ясно, че представители на 120 държави присъстваха тази седмица на шестия международен общински форум на БРИКС. Събитието събра около 5000 участници в руската столица Москва.

Кандидати и вече членове на БРИКС обсъдиха въпроси свързани с икономиката, цифровите технологии, промишлеността, енергетиката, градската инфраструктура, транспорта, екологията, здравеопазването, образованието, науката, културата, спорта и туризма. Целта е да се насърчи сътрудничеството между мегаполисите в рамките на БРИКС.

Ръководителят на Департамента за външноикономически и международни отношения на Москва Сергей Черемин заяви:

„Този форум ще ни позволи да укрепим отношенията не само между столиците на БРИКС и Москва, но и между нашите партньори от всички континенти. Пристигнали са повече от 60 официални делегации.“

Чужди наблюдатели констатираха огромния успех на мероприятието, като заявиха, че то е показало, че Русия далеч не е в изолация. Напротив, списъкът на чакащите да се присъединят към БРИКС расте бързо. Няколко големи развиващи се страни официално са подали заявленията си за членство в алианса.

Петте основателки на БРИКС са Русия, Китай, Бразилия, Южна Африка и Индия. В началото на годината към тях официално се присъединиха още пет държави: Саудитска Арабия, Иран, Обединените арабски емирства, Египет и Етиопия.

Това разширяване добавя тежестта на основните страни износителки на петрол от Близкия изток. То укрепи отношенията с Иран и го помири със съседката му Саудитска Арабия.

Алжир, Виетнам, Индонезия, Турция, Пакистан, Малайзия, Нигерия, Тайланд, Венецуела, Казахстан, Куба, Палестина, Демократична република Конго, Габон, Бангладеш, Кралство Бахрейн, Беларус, Кувейт, Сенегал и Боливия желаят присъединяване.

Присъединяването към BRICS означава приемане на валути, различни от долара, и свързване с нови международни платежни системи. Става дума за „разглеждане на това, което считаме за несправедлива и скъпа система за плащане“ , каза министърът на външните работи на Южна Африка по-рано тази година.

Според заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков алтернатива на западната платежна система SWIFT може да бъде представена на следващата среща на върха в Казан.

Освен това Русия ще пусне на 1 септември платформа, позволяваща на големи руски компании да уреждат своя износ и внос в биткойни. Тази добра изненада е паралелна с подкрепата на Доналд Тръмп за биткойн.

kritichno.bg

Валентин Георгиев

Recent Posts

Пътничка в тапата на “Тракия” с два горящи камиона: Такова нещо в Западна Европа не съм виждала

Километрична тапа се е образувала на АМ "Тракия", след като два камиона пламнаха като факли…

27 mins ago

Руснаците си заловиха американски Abrams в Украйна. Карат армагана у дома / ВИДЕО

Изтекло видео в Х, бившата социална мрежа Туитър, показва, че руските войски са заловили американски…

47 mins ago

Радев назначи Къдринка Къдринова за член на СЕМ

Държавният глава Румен Радев назначи Къдринка Величкова Къдринова за член на Съвета за електронни медии…

2 hours ago

България отново е сред първите три държави в ЕС с най-скъп ток заедно с Румъния и Словения

България, Румъния и Словения са държавите с най-скъп ток. На пазарния сегмент „ден напред“ за…

2 hours ago

Напрежение пред ЦИК: Комисията се събира извънредно, за да реши какво да прави с ДПС. Регистрацията се отлага

В 9:30 ч. днес започва регистрацията на партиите за парламентарните избори на 27 октомври. Големият…

6 hours ago

Накъде отплава Ахмед Доган? Напуснал е сарая в Росенец

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е напуснал резиденцията в Росенец. Това съобщи bTV, чийто…

18 hours ago