Categories: НовиниСвят

Предизборна бомба: Тръмп обеща край на санкциите срещу Русия и Иран, определи ги като пречка за US интересите

Бившият президент на САЩ вижда санкциите като пречка пред американските интереси

Доналд Тръмп обеща премахване на санкциите срещу Русия и Иран при евентуално завръщане в Белия дом.

Кандидатът за президент на Съединените американски щати от Републиканската партия и бивш държавен глава Доналд Тръмп направи изненадващо изявление относно външнополитическите си намерения в случай на победа на предстоящите избори. Според информация на американски медии, цитирана от Pronews, той се е зарекъл да премахне наложените санкции срещу Русия и Иран.

Тръмп аргументира позицията си с геополитически и икономически съображения. Според него, санкционната политика крие риск от загуба на подкрепата на двете страни в контекста на опитите на САЩ да противодействат на Китай за налагането на юана като доминираща световна валута. Бившият президент изрази опасения, че това би могло да доведе до мащабна дедоларизация.

Възстановяването на отношенията с Русия и с Иран ще бъде от решаващо значение за баланса на силите и стабилността на световната икономика, ограничавайки влиянието на Китай“, заяви Тръмп, цитиран от медията.

Републиканският кандидат за президент критикува ефективността на досегашните санкции срещу Русия и Иран, определяйки ги като неуспешни в постигането на желаните цели. Той подчерта, че тези мерки не само не са довели до очакваните резултати, но и са охладили отношенията на Вашингтон с тези важни регионални сили.

Тръмп изтъкна, че санкциите са стимулирали засилването на сътрудничеството между Русия, Иран и Китай в политически и икономически план. Той изрази мнение, че Москва и Техеран биха могли да бъдат потенциални партньори в подкрепата на международната търговия с долара, ако санкциите бъдат премахнати.

Бившият президент определи нарастващото влияние на Китай на международната сцена и опитите на юана да измести долара като основна валута за “сериозен проблем, който изисква незабавни действия”.

Изявлението на Тръмп идва на фона на сложните геополитически отношения между САЩ, Русия и Иран. Санкциите срещу Русия бяха наложени предимно заради военната ѝ намеса в Украйна, докато тези срещу Иран са свързани с ядрената програма на страната, която предизвиква безпокойство не само във Вашингтон, но и в Тел Авив.

Интересно е да се отбележи, че по време на предишното президентство на Тръмп също бяха въведени санкции срещу Русия. Този факт бе наскоро припомнен от руския президент Владимир Путин, който определи бившия си американски колега като непредсказуем. Путин дори заяви подкрепа за Камала Харис като потенциален държавен глава на САЩ, което от своя страна предостави възможност на републиканците да обвинят демократите в подкрепа на Русия.

Изявлението на Тръмп за намерението му да премахне санкциите срещу Русия и Иран предизвиква дискусии относно бъдещето на американската външна политика и глобалните икономически отношения. Остава да се види как това ще повлияе на предизборната кампания и международните реакции.

Дунав мост

Валентин Георгиев

Recent Posts

И БСП скочи: ЦИК да отхвърли регистрацията по документите на Свиленски и Ченчев

Очакваме ЦИК да отхвърли регистрация по внесените днес от Георги Свиленски и Иван Ченчев документи,…

57 mins ago

Създание от другата страна на Земята се появи на язовир в България

Очевидци търкат очите си и се чудят дали сънуват. Създание, което е рядко дори за…

3 hours ago

Дете откри габърче в порцията си, докато се храни в ресторант в центъра, за малко да го погълне

Нестандартната гарнитура се е намирала в порция с пържени картофи Дете за малко не погълна…

5 hours ago

ЦИК отказа регистрация за изборите и на ДПС-Доган, и на ДПС-Пеевски

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да регистрира за участие в изборите „Демокрация, права и свободи…

5 hours ago

Кървав ад в Шумен, мъж уби младата си съседка

Тежко престъпление е станало в Шумен днес следобед. Сигналът за убийството е получен около 16…

21 hours ago

От 1 януари 2025 година от 3 до 8 пъти скача тази такса за собствениците на жилища

Предстоящото приемане на новата такса "битови отпадъци“ от първи януари 2025 година е най-голямото предизвикателство…

21 hours ago