Categories: НовиниСвят

Северна Гърция е под вода. Тежки наводнения и в Централна Европа, има жертви

Силни дъждове наводниха област Родопи в Гърция. Властите предупреждават минаващите от там да са внимателни и да използват обходни маршрути. 

Пътищата в областта са потънали в кал и вода. Водата достигна до нивото на къщите и пожарникарите спасяваха хора. Има и срутване на скали до пътя, предупреждават полицаите, които отклоняват трафика по обходни маршрути.

Днес се очаква отслабване на валежите в цялата страна, според прогнозите на синоптиците.

Въпреки мрачното време властите в Халкидики забраниха за два дни движение в три общини, поради изключително висок риск от пожар. В района на Касандра, Ситония и Арестотелис е забранено движението както на автомобили, така и преминаването на пешеходци през тях.

Тежки наводнения и в Централна Европа. В Чехия, Полша и Румъния реките преляха заради проливни дъждове. В Румъния са загинали четирима души. Наводнени са 19 населени места в осем общини.

Спасителни екипи са били изпратени да спасят 95 души в силно засегнатите източни окръзи Галац и Васлуй. Телата на жертвите са били открити в районите на Пекя, Дръгушени, Костаке Негри и Кород, съобщи Департаментът за извънредни ситуации, без да уточнява какво е причинило смъртта им. Хеликоптер „Блек Хоук“ е бил изпратен в Галац, за да съдейства при операциите по издирване и спасяване.

Бурята, причинила щети в 19 селища в осем окръга на Румъния, наред с проливен дъжд донесе и силни ветрове. Изкоренени са десетки дървета, които са повредили автомобили и са блокирали пътища. Властите изпратиха текстови съобщения до жителите с предупреждения за опасно време. Премиерът на Румъния Марчел Чолаку отмени днешните си планирани ангажименти, за да пътува за Галац и да се запознае на място със ситуацията и нуждите на населението. 


В Полша са прекъснати пътища и спрени влакове. Съобщава се за рекордни количества валежи в южната част на страната. За голям район от Вроцлав до Жешов беше обявен “червен код” – предупреждение за опасно за живота време.

Подобна е ситуацията в Чехия. Там половината страна е с предупреждение за екстремно време. Бяха евакуирани няколко населени места по границата с Полша. Столицата Прага вдигна бариерите срещу наводнения. Очаква се нивата на реката в града да са близки до тези от голямото наводнение през 2002-а.

Валентин Георгиев

Recent Posts

Асен Василев: Борисов даде Пеевски на “Магнитски”, преди 4 години клановете на мафията се скараха

Бойко Борисов даде Пеевски на "Магнитски“. Това обяви съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев в отговор…

35 mins ago

Как „Виваком“ преследва 92-годишния журналист Димитри Иванов, не спира да го тормози с обаждания и писма

Преди десетилетие популярният журналист Димитри Иванов станал клиент на „Виваком“ за интернет – само и…

1 hour ago

Ето коя е любимата на трагично загиналия ст. лейтенант Дункин, а за него: прекрасно семейство и прекрасно момче, коментират в Разлог

Както стана известно вчера, загиналият по време на тренировъчен полет в петък, 28-годишен пилот старши…

2 hours ago

Масови съкращения в още два града в България: Затваря Японския завод

Производителят на кабелни комплекти за автомобилната индустрия "СЕ Борднетце - България" ЕООД ще затвори завода…

3 hours ago

Ексклузивни кадри от авиокатастрофата в “Граф Игнатиево” (ВИДЕО)

При катастрофата с учебно-тренировъчния L-39 ZA живота си загубиха майор Петко Димитров и ст. лейтенант Венцислав…

21 hours ago

Путин отново предупреди: НАТО е на ръба на директна война с Русия

Русия ще бъде принудена да вземе съответните решения въз основа на новите заплахи, предупреди Владимир…

22 hours ago