Смразяващо откритие в български язовир. Има ли опасност за хората?

Бактерия на холера и още два патогени са открити в умряла риба в язовир “Въча”. Експерти от БАБХ са направили лабораторен анализ, а преди това са им предоставени проби.

Изследването е предприето, тъй като през лятото измира сериозно количество риба във водоема, цитира Днес.бг.

Резултатът от анализа на умрялата есетра показва наличие на три патогена – vibrio cholerae, aeromonas hydrophila и aeromonas veronii.

Протоколът е подписан от доц. Петя Орозова и д-р Димитър Иванов от БАБХ на 29 юли тази година.

Предписани са антибиотици за рибата, тъй като само те унищожават грам-отрицателните бактерии, каквито са и трите.

“При лабораторен анализ и микробиологично изследване на проби риба в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт /НДНИВМИ/ са изолирани Vibrio cholerae, Aeromonas hydrophila и Aeromonas veronii във вътрешни органи и кръв”, потвърдиха от БАБХ.

Според тях обаче не холерният щам е убил рибата. “Установено е, че Vibrio cholerae не е причина за смъртта на рибите и не представлява опасност за здравето на хората, тъй като щамът е Cholerae toxin A-“, посочват от агенцията и допълват, че е последвала антибиотика терапия и повторен анализ, при който бактерията не е била открита.

От БАБХ са сигнализирали и  държавния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на фона на обявения само преди дни първи случай на холера у нас за над 100-годишен период. Доц. Кунчев обясни, че холерните вибриони се срещат в околната среда, но са опасни за човека, само когато са аглутиниращи. Според него в случая става въпрос за неаглутиниращи вибриони и няма риск за населението.

Според протокола от изследването, останалите два патогена, открити наред с холерните вибриони в мъртвата риба, са грам-отрицателните бактерии aeromonas hydrophila и aeromonas veronii. Двата патогена виреят в сладка и солена вода, но също и във водните организми – риби, раци, жаби, скариди. Могат да причинят дори сепсис.

Сигнал е подаен  и към Басейнова дирекция относно състоянието на водата в язовира. Директорът за “Източнобеломорски район” със седалище Пловдив, Васил Узунов, заяви, че от много време не са получавали сигнали за замърсяване там. Той допълни, че ведомството прави мониторинг четири пъти в годината, предстои последният, но нямат такива данни за язовир “Въча”.

Рискът за човека намалява от факта, че този язовир е под шапката на НЕК и водата му поначало не се използва за битови и питейни нужди. Така няма опасност някой да пие замърсена вода. Другият начин на заразяване е от фекалии, мръсни ръце и консумация на заразена храна. Достатъчно е човек да не яде рибата сурова и да я пипа с ръкавици, ако има съмнения.

На този фон не стихва желанието водоемът да се използва и за водоснабдяване. Идеята и намеренията за това са поне от 40 години насам. От язовира, който се намира на границата между Смолян, Пазарджик и Пловдив, възнамеряваха да захранват с вода не само Пловдивска, но чак Хасковска област. Особено активни са властите от града на тепетата, които отдавна настояват пред редица правителства водата на “Въча” да се използва и за питейни нужди.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!