Смразяващо откритие в български язовир. Има ли опасност за хората?

Бактерия на холера и още два патогени са открити в умряла риба в язовир “Въча”. Експерти от БАБХ са направили лабораторен анализ, а преди това са им предоставени проби.

Изследването е предприето, тъй като през лятото измира сериозно количество риба във водоема, цитира Днес.бг.

Резултатът от анализа на умрялата есетра показва наличие на три патогена – vibrio cholerae, aeromonas hydrophila и aeromonas veronii.

Протоколът е подписан от доц. Петя Орозова и д-р Димитър Иванов от БАБХ на 29 юли тази година.

Предписани са антибиотици за рибата, тъй като само те унищожават грам-отрицателните бактерии, каквито са и трите.

“При лабораторен анализ и микробиологично изследване на проби риба в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт /НДНИВМИ/ са изолирани Vibrio cholerae, Aeromonas hydrophila и Aeromonas veronii във вътрешни органи и кръв”, потвърдиха от БАБХ.

Според тях обаче не холерният щам е убил рибата. “Установено е, че Vibrio cholerae не е причина за смъртта на рибите и не представлява опасност за здравето на хората, тъй като щамът е Cholerae toxin A-“, посочват от агенцията и допълват, че е последвала антибиотика терапия и повторен анализ, при който бактерията не е била открита.

От БАБХ са сигнализирали и  държавния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на фона на обявения само преди дни първи случай на холера у нас за над 100-годишен период. Доц. Кунчев обясни, че холерните вибриони се срещат в околната среда, но са опасни за човека, само когато са аглутиниращи. Според него в случая става въпрос за неаглутиниращи вибриони и няма риск за населението.

Според протокола от изследването, останалите два патогена, открити наред с холерните вибриони в мъртвата риба, са грам-отрицателните бактерии aeromonas hydrophila и aeromonas veronii. Двата патогена виреят в сладка и солена вода, но също и във водните организми – риби, раци, жаби, скариди. Могат да причинят дори сепсис.

Сигнал е подаен  и към Басейнова дирекция относно състоянието на водата в язовира. Директорът за “Източнобеломорски район” със седалище Пловдив, Васил Узунов, заяви, че от много време не са получавали сигнали за замърсяване там. Той допълни, че ведомството прави мониторинг четири пъти в годината, предстои последният, но нямат такива данни за язовир “Въча”.

Рискът за човека намалява от факта, че този язовир е под шапката на НЕК и водата му поначало не се използва за битови и питейни нужди. Така няма опасност някой да пие замърсена вода. Другият начин на заразяване е от фекалии, мръсни ръце и консумация на заразена храна. Достатъчно е човек да не яде рибата сурова и да я пипа с ръкавици, ако има съмнения.

На този фон не стихва желанието водоемът да се използва и за водоснабдяване. Идеята и намеренията за това са поне от 40 години насам. От язовира, който се намира на границата между Смолян, Пазарджик и Пловдив, възнамеряваха да захранват с вода не само Пловдивска, но чак Хасковска област. Особено активни са властите от града на тепетата, които отдавна настояват пред редица правителства водата на “Въча” да се използва и за питейни нужди.

Валентин Георгиев

Recent Posts

Купуваме ракети „Джавелин“ от САЩ за 114 млн. долара

Държавният департамент на САЩ реши да одобри възможна чуждестранна военна продажба на правителството на България…

4 hours ago

Стив Ханке: Влизането на България в еврозоната ще е пълна катастрофа

Стив Ханке е наричан “баща” на Българския валутен борд, удостоен е с осем почетни докторски…

6 hours ago

Певицата Камелия: Обществото ни се раздели на чалгаджии и културтрегери. Благодарение на Ноле това гръмна този път

"Цялото ни общество се раздели на чалгаджии и културтрегери или т.нар. жълтопаветници. Ядрото ни като…

19 hours ago

Зоя Деянова: Каква велика тайна е за какво точно ще се използват средствата от мача на Ноле и Гришо?

Каква велика тайна е за какво точно ще се използват средствата от мача на Ноле…

20 hours ago

БСП обяви водачите на листи за вота, изненадите са много!

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди предизборната платформа и листите с кандидати за народни…

21 hours ago

Обявиха голяма промяна с ЕГН-то в личните карти за всички родени след тази дата

За родените след 2000 година има особеност при образуване на ЕГН-то. Единен граждански номер, по-известен…

22 hours ago