Утре е Кръстовден! Защо даваме жертви все на големи християнски празници? Черният списък с трагедии е дълъг

Черният списък с трагедии е дълъг

Още една трагедия беляза България и пак около голям християнски празник – утре е Кръстовден.

Днес в авиобаза Граф Игнатиево загинаха пилотите ст. лейтенант Венцислав Дункин на 28 г. и майор Петко Димитров на 51 г.

Поредните свидни жертви България даде в навечерието на ден, който трябваше да е празничен и за авиацията. В Граф Игнатиево за утре беше насрочен въздушен спектакъл, посветен на 20-годишнината от влизането на страната ни в НАТО.

Вместо това знамената на Кръстовден ще бъдат свалени наполовина, а в Българската армия ще е ден на траур. Много хора, като вдовицата на загиналия преди 3 г. подп. Валентин Терзиев Димитрина Попова, ще питат: “Колко жертви още?”. Тя припомня, че за последните три години трима летци вече са намерили смъртта си, докато изпълняват служебните си задължения.

Нищо не предвещаваше днес сутринта, че в авиобаза Граф Игнатиево денят ще бъде белязан от голяма трагедия.
Нищо не предвещаваше днес сутринта, че в авиобаза Граф Игнатиево денят ще бъде белязан от голяма трагедия. Снимка: Радко Паунов

Официален отговор за причината за днешния инцидент не може да се очаква скоро. Но в Граф Игнатиево говорят, че подготовката за открития летателен ден е била толкова усилена, че са били забранени всички отпуски в последния месец.

“Не е изключено пилотите да се били преуморени, а и се знае, че те нямат достатъчно опит и летателни часове”, мълвят военнослужещи.

За семействата на загиналите ст. лейтенант Венцислав Дункин и майор Петко Димитров Кръстовден ще бъде черен.

Така, както беше на Великден за близките на загиналите шестима младежи от Симеоновград през 2011 г., пометени от опел, движещ се с над 130 км/час.

Черна беше Коледата и за семействата на убитите петима български военни при атентата в база “Индия” в Кербала. Навръх Стефановден през 2003 г. загинаха петима български военни.

Никога няма да забравят онази Цветница родителите на 12-те деца, които намериха смъртта си в река Лим на 4 април 2004 година.

Тъжна Коледа изкараха и роднините на онези 18 души, чийто автобус падна от мост на 7 декември 2006 г. до град Бяла, Русенско.

На 21 декември 2001 г. седем деца намериха смъртта си в столичната дискотека “Индиго” – четири дни преди Рождество.

Това е само част от черния списък. И дано с днешната трагедия да бъде сложена точката.

24chasa.bg

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!