Имате краен срок за смяна на личните карти според възрастта

Преди няколко месеца отпадна възможността за издаване на безсрочни лични карти.

Много българи не разбраха за тази промяна.

Новите лични карти имат краен срок за смяна от датата на издаване според възрастта.

Ето и какви са крайните срокове по възрасти.

Вместо безрочни карти на хората от 18 до 70-годишна възраст се издава лична карта с 10-годишна валидност, а на тези над 70 години – лична карта с 30-годишна валидност.

Смяната на личния документ не е задължителна. Личните карти, които са издадени до 16.06.2024 г., включително, са със срок на валидност до 2 август 2031 г., освен ако срокът им на валидност не е  изтекъл преди това.

Постановление за изменение и допълнение на Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси.

Необходимостта от въвеждане в националното законодателство на нови образци на лични документи, издавани от България, е в съответствие с Регламент (ЕС) 2019/1157 на ЕП и на Съвета от 20 юни 2019 г. относно повишаване на сигурността на личните карти на гражданите на Съюза и на документите за пребиваване, издавани на гражданите на Съюза и на членовете на техните семейства, които упражняват правото си на свободно движение.

Очаква се въвеждането на единните минимални стандарти за сигурност във връзка с формата на документите, действащи в ЕС, да улесни тяхната проверка и контрол на автентичността от страна на другите държави членки и да направи тяхното използване по­-бързо, по-лесно и по-сигурно. 

За определянето на размера на държавните такси в МВР е изготвена Методика за изчисляване на размера на таксите за издаване на българските лични документи.

Определени са следните размери на такси на български лични документи за обикновена услуга: лична карта – 30 лв.; карта за пребиваване – 40 лв.; разрешение за пребиваване – 40 лева.

Размерът на таксата е от 18 лв. за обикновена услуга за новата лична карта до края на 2024 г.

Таксата за разрешението за пребиваване на продължително пребиваващ, дългосрочно пребиваващ и на постоянно пребиваващ в  България чужденец се намалява от 45 лв. на 40 лв. от 17 юни т.г. 

С оглед запазване на установената практика на провежданата социална политика преференциалните такси за издаване на лична карта за целевите групи граждани ще се запазят, като се прилага съществуващото съотношение между стойността на таксата за обикновена услуга към стойността на таксата за преференциална услуга: 

За първо издаване на лична карта на гражданите от 14 до 16 години се запазва преференцията за безплатно издаване и при трите вида обикновена, бърза и експресна услуга.

За издаване на следваща лична карта на граждани между 14 и 16 години и за всяка лична карта на граждани между 16 и 18 години преференциалната такса е в размер на 21 лв.

За издаване на лична карта на граждани, навършили 70 години, се запазва преференцията за безплатно издаване и при трите вида обикновена, бърза и експресна услуга.

За издаване на лична карта на граждани от 18- до 58-годишна възраст таксата е 30 лв.

За издаване на лична карта на лица с трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане 50 и над 50 на сто се запазва преференциална такса в размер на три лв.

Има преференциална такса за издаване на лична карта на граждани, на които не могат да се снемат биометрични данни поради временна физическа невъзможност (гипсиране, изгаряне и др.) в размер на три лв. 

Също така, в чл. 21 от Тарифа № 4 все още съществува такса за издаване на контролен талон независимо, че с промените в Закона за движението по пътищата ( обн., ДВ, бр. 67 от 2023 г.) е отменена възможността при издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство притежателят му да получава контролен талон. Поради това предвидената в ал. 3, 4 и 7 на чл. 21 от Тарифа № 4 държавна такса за издаване на контролен талон отпада.

През февруари правителството утвърди защитни елементи, използвани в проекта на новите български лични документи тип „карта“ и тип ,,паспорт“. Целта е повишаване на нивото на защитеност на документите с използване на материали, които отговарят на най-високите стандарти за сигурност и качество, въвеждане на нови защитни характеристики чрез прилагане на нови защитни елементи и технологии, и промяна на защитния графичен дизайн. 

Валентин Георгиев

Recent Posts

НС без да иска публикува от кого е поискал подкуп Джейхан Ибрямов

Народното събрание публикува имената на човека, от когото кандидат-депутатът Джейхан Ибрямов е поискал подкуп. Той…

13 hours ago

Има ли лекарска грешка? Майка на две деца почина след АГ-операция в Пловдив

Семейство от Пловдив е загубило своя близка след АГ-операция в пловдивска болница. Не можеш да влезеш…

15 hours ago

Шеф в “Лидл” каза тъжната истина за българското кисело мляко и гръцкия йогурт в западните магазини

Пред OFFNews  Боян Георгиев, директор "Стоково снабдяване" в Лидл България каза тъжната истина за българското…

17 hours ago

АПС на Доган иска отлагане на изборите заради “репресии и ненормална предизборна ситуация”

"Алианс за права и свободи" на Ахмед Доган ще предложи отлагане на изборите заради "ненормална…

20 hours ago

Идва кошмар по бензиностанциите на ОМВ, Шел и Лукойл при този сценарий, предупреди икономист

Цената на бензина може да скочи двойно, прогнозира известен икономист. „Израел видя посланието, че може би…

20 hours ago

Голям удар по Топлофикация – случва се за първи път! Ще останат ли софиянци без парно и топла вода?

От "Булгаргаз" са блокирали всички сметки на "Топлофикация София", съобщи "Фокус", като се позова насигурен източник.…

22 hours ago