НАП погна българите с имоти в Гърция за укрити наеми и недекларирани доходи

Ревизии разкриват несъответствия между декларирани доходи и имущество

Националната агенция за приходите (НАП) и гръцките данъчни власти започнаха съвместна кампания за проверка на български граждани, притежаващи недвижими имоти в Гърция. Фокусът на проверките е върху потенциално укриване на доходи от наеми, както и несъответствия между декларирани доходи и имуществено състояние.

Според информация от НАП, приходите от наеми в Гърция подлежат на облагане съгласно Спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между България и Гърция, подписана през 2002 година. Въпреки това, българските граждани са задължени да декларират тези доходи в годишните си данъчни декларации в България, за да бъдат изключени от общата данъчна основа в страната.

НАП подчертава, че между двете държави съществува постоянен обмен на информация за данъчни цели, както автоматичен, така и при конкретни запитвания. Това позволява по-ефективно проследяване на финансовите потоци и имотните сделки.

Паралелно с проверките за доходи от наеми, НАП провежда и ревизии на българи, които са закупили или продали недвижими имоти в Гърция през 2016 година. Целта на тези проверки е да се установи съответствието между декларираните доходи и имущественото състояние на лицата.

До момента са възложени 872 ревизии на лица, при които са открити несъответствия между доходи и имущество. В резултат на тези проверки са установени допълнителни задължения в размер на 58 000 лева, представляващи укрит данък. Интересен факт е, че 24 души от проверяваните лица доброволно са коригирали данъчните си декларации и са внесли допълнително 17 000 лева данък още в хода на ревизията.

Според неофициални данни, около 10 000 български граждани притежават имоти в Гърция. Най-предпочитани са районите в Северна Гърция, включително Кавала, Офринио, Неа Перамос и Халкидики. Експерти от бранша оценяват, че за последните пет години българските инвеститори са вложили между 150 и 180 милиона евро в гръцки недвижими имоти.

Много от тези имоти се отдават под наем чрез различни платформи, включително специализирани групи в социалните мрежи. Тази практика обаче крие рискове, тъй като гръцките власти въвеждат все по-строги регулации на пазара на краткосрочни наеми. Причините за това са няколко, включително конкуренцията с местния хотелиерски бизнес и стремежът да се предотврати изтичането на приходи от наеми извън гръцката икономика.

Съгласно най-новите разпоредби, всички, които отдават имоти под наем в Гърция, са длъжни да се регистрират в специален Регистър за краткосрочни наеми. Оттам получават уникален идентификационен номер, който трябва да бъде публикуван при обявяване на имота за отдаване под наем в платформи като AirBNB и Booking.

Санкциите за нарушителите са сериозни – глобите започват от 5000 евро и се удвояват при повторно нарушение. Освен това, обявите на нарушителите се блокират и премахват от платформите за отдаване под наем. Гръцките власти са сключили споразумения със съответните уебсайтове за обмен на информация, което допълнително засилва контрола.

До момента в Гърция са проверени над 17 000 обяви, които подлежат на санкции, както и 73 000 случая на несъответствия между декларации и фактическо състояние. Оценките сочат, че загубите от неплатени данъци надхвърлят 100 милиона евро.

Тази съвместна инициатива на българските и гръцките данъчни власти поставя собствениците на имоти в Гърция под двоен контрол, целящ да осигури прозрачност и спазване на данъчните закони в двете страни.

Дунав мост

Валентин Георгиев

Recent Posts

Метеоролог се разплака в ефир заради урагана, който приближава Флорида / ВИДЕО

Метеоролог от Флорида се разплака в ефир, описвайки щетите, които се очаква да нанесе ураганът „Милтън”…

4 hours ago

Британско издание: Падането на Покровск ще срине цялата отбрана на Украйна

Превземането на Угледар беше болезнен удар не само за гордостта на Зеленски, но и за…

6 hours ago

Нови изисквания за отсъствията на децата в училище шашнаха родителите

С нови правила за отсъствията по семейни причини са изненадали родителите в някои елитни софийски…

9 hours ago

Майката на зверски убитата Евгения, напъхана в куфар от съпруга си: Родители, не знаете на кого си давате детето

Днес Апелативният съд в София ще гледа делото за убийството на Евгения Владимирова. Този юни…

10 hours ago

Днес имаме Нобел по медицина за нещо, което до вчера се отричаше

Нека се върна три години назад. Тогава не спрях да обяснявам, дрънкам, буча, досаждам, че…

11 hours ago

Петокласници биха свой съученик по време на час заради настъпено яке

Четирима петокласници биха свой съученик по време на час по български език заради настъпено яке. …

11 hours ago