Обявиха колко години средно взимат пенсия българите след навършване на 65 г. – оказа се най-краткият период в целия ЕС

Средно 17,5 г. взимат пенсия българите след навършване на 65 години.

Това е най-краткият период в ЕС. 

На дъното заедно с България са също Латвия, Литва и Унгария. 

Почти всеки втори пенсионер в България живее в риск от бедност и социално изключване. Това сочи докладът за адекватността на пенсиите на Европейската комисия, пише “Tелеграф”.

Последните данни са за 2022 г. Те показват, че в риск от бедност са 45,5% от хората на 65 години и повече у нас. Показателят се подобрява малко спрямо предходната 2021 г., когато този дял на възрастните на ръба на мизерията е бил 45,7%.
 

По-тежко е положението на жените. Над половината дами на възраст 65+, или по-точно 52,8%, са в риск от бедност. Докато пенсионерите мъже на ръба на мизерията са 34,5%.
 

Причините за по-незавидното положение на дамите са няколко. Като цяло жените получават по-ниски заплати от мъжете, което е факт и в България. Дамите освен това често имат по-малък стаж или прекъсвания на трудовия си живот заради ангажиментите по отглеждане на деца. Всичко това в крайна сметка се отразява и на размера на пенсиите им.

От друга страна, жените живеят по-дълго от мъжете. А по-възрастните хора като цяло вземат по-ниски пенсии, освен това с напредване на възрастта се увеличават някои разходи, например за лечение и лекарства.


България обаче не е с най-лоша стойност по показателя риск от бедност на пенсионерите. Оказва се, че в негативната класация ни изпреварва само една държава и това е Естония. Там 53,1% от хората 65+ са в риск от бедност и социално изключване. Естония изключително много е влошила този показател за една година. За сравнение, през 2021 г. делът на естонските пенсионери на ръба на мизерията е бил 41,6%.

Освен България и Естония само в още две държави процентът на възрастните хора в риск от бедност е над 40 на сто  – това са Латвия (42,6%) и Литва (41,4%).

На другия полюс са държави като Норвегия, където едва 8,2% от хората 65+ живеят на ръба на мизерията. Щастливци са и пенсионерите в Люксембург, където само 11,35 са заплашени от бедност, както и възрастните в Словакия (11,9%).

Средното ниво за целия Европейски съюз на този показател за 2022 г. е 20,25%. Разликата по полове е драстична.  В риск от бедност са 22,9% от европейските жени на възраст 65+, докато такава опасност съществува само за 16,7% от мъжете.

Българските пенсионери взимат за най-кратък период пенсия в целия ЕС. На едно ниво с нас са възрастните хора в Латвия. И в двете държави хората 65+ могат да се радват на пенсията си средно само 17,5 г. Средното ниво за ЕС е 21 г. Най-дълго получават пенсия възрастните в Люксембург – 25,3 г. На второ място са  пенсионерите във Франция, които са обезпечили финансово старините си средно за 23,7 г. В дъното на класацията, освен България и Латвия, са и държави като Литва (17,9 г.) и Унгария (18 г.).


Оказва се обаче, че българинът не само получава пенсия за най-кратък период, но и трудовият му живот е един от най-късите. Нашенецът успява да натрупа средно едва 38,8 г. стаж, при средна стойност на този показател в ЕС от 41,3 г. Най-кратко работят обаче хората в Люксембург – само 38,5 г. Най-дълъг стаж пък навъртат нидерландците – 44,7 г.


Валентин Георгиев

Recent Posts

Български просяк: В Швеция изкарвах по 500 лв. на ден! Най-много печелеха тези, които се правят на сакати

Снимката е илюстративна. Човекът на нея не е интервюираният. За "инвалиди" избираха по-слабите, казваха им как да…

5 hours ago

“Слънчевото момиче на офиса вече го няма”: Зорница е погубеното момиче в София / СНИМКА

Зорница Иванова е дамата, която намери смъртта си на тротоар в София през днешния ден.…

6 hours ago

Близо 10 000 пяха химна със сълзи в очи на премиерата на филма за Гунди / ВИДЕО

Близо 10 000 души пяха "Мила родино" със сълзи на очи по време на премиерата…

11 hours ago

Израел заплаши Иран: Ударът ни ще е смъртоносен, изненадващ и прецизен. Те няма да разберат какво и как се е случило

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант обяви, че отговорът на страната му на неотдавнашната…

12 hours ago

В емоционален клип: Един от най-големите тенисисти на всички времена обяви край на кариерата си

Легендарният испански тенисист Рафаел Надал обяви край на състезателната си кариера. Носителят на 22 титли…

13 hours ago

Има ли заплаха за живота на Пеевски?

Софийска градска прокуратура е възложила на Главна дирекция “Национална полиция” да разследва заплаха за живота…

15 hours ago