Съдът оправда майката на ученика от НПМГ, оставен да повтаря 9 клас, защото отказа да учи Истанбулската конвенция

Софийски районен съд оправда Ани Кирилова, майка на ученик от Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“.

Срещу нея бе заведено наказателно дело за клевета и подронване на престижа от учителя по география от НПМГ Даниел Христов. С делото срещу майката се заели двама адвокати на преподавателя. Искът му бил тя да бъде осъдена, задето в жалби до образователните институции е употребила неприлични квалификации по негов адрес и е изложила предположение, че вероятно учителят е с нетрадиционна сексуална ориентация.

“Жената е писала десетки жалби и подробно е описала казуса на сина си. Росен Александров е отличен ученик, момче, което непрекъснато ходи по математически състезания. Миналата година в един час по география обаче всичко се променя. Росен отказва да изкаже мнението за Истанбулската конвенция и да пише по темата. Това вбесява неговия преподавател по география Даниел Христов. Следват 10 последователни двойки. Само и единствено по този предмет. Росен ходи на поправителни изпити, но там колегите на Христов не му пишат дори тройка, за да премине в 10-ти клас. Така се стига до ситуацията той да трябва да повтори отново 9 клас”, заяви специално за “Труд news” Александър Урумов, близък на  семейството приятел и отявлен противник на Истанбулската конвенция, чиито документ бе забранен у нас от Конституционния съд.

На днешното заседание стана ясно, че съдът признава Ани Кирилова за невиновна и осъжда другата страна да заплати разноските по делото. 

“Вместо майката да съди учителя за натиск и психически тормоз, учителят съди майката, задето детето ѝ е отказало да говори по теми, свързани със сексуална принадлежност, пол и др.”, добави пред “Труд news” Урумов. 

Ученикът и тази есен е 9-ти клас, вместо 10-ти. Според експерти единствено МОН може да реши друго, но на този етап от образователното ведомство не са се свързали с родителите на тийнейджъра. 

“Момчето ходи редовно по състезания и олимпиади, а лятото е бил и на лагер в школата на великия български учител Теодосий Теодосиев по приложна математика и физика. Това, че не одобрява ЛГТБИ пропагандата стана причина върху него да се упражни безпрецедентен учителски натиск, тормоз, а и накрая да повтаря”, не крие възмущението си Урумов. 

Скандалният случай с ученика от НПМГ и неговия учител по география огласи преди няколко месеца в Ютуб канала си “Неизбежния Караколев” Николай Караколев.

“Не исках това да става публично достояние”, лаконично коментира майката на младежа. Днес от съда обаче тя се усмихна и дори си направи селфи с Александър Урумов и сина си Росен. 

Понятието за пола

“Преподавателят в училище сам дефинира понятието пол не като биологичен мъж и жена, а като социален”, разказва Росен.

“Дойде с презентация за Истанбулската конвенция и почна да ни говори… И това беше нещото, което най-много ми направи впечатление, даже накара, по желание, разбира се, някои от класа може да направят и те своя презентация, дали са за или против Истанбулската конвенция да бъде приета в България”, казва деветокласникът. 

Това го няма нито в учебниците, нито в учебните програми, става ясно от разговора.

“В момента, в който подадох този сигнал, синът ми получи двойка, поредната по география”, разказва майката.

“Аз видях достатъчно в часа какво да пиша. Полът е дефиниран погрешно като социален, за мен това е достатъчно да напиша за Истанбулската конвенция, според мен полът е биологичен”, споделя Росен.

“Преподавателят в края на часа, след като всичко приключи, ни попита – “Родителите ви помагаха ли да изразите вашата позиция?”. 

Майката, Ани Кирилова, подала сигнал до училището. Оттам не отричат, че им е дадена тази тема за Истанбулската конвенция за самостоятелна работа, но учениците нямали нищо против.

Труд

Валентин Георгиев

Recent Posts

Бургаската батка с чувствителна душа Виктор и още ексцентрични участници в новия “Биг Брадър”

Бургазлията сподели, че в къщата първо ще се огледа и след това ще реши коя…

8 hours ago

Трима наши актьори в смъртоносен капан в САЩ, бягат от урагана Милтън във Флорида

"Здравейте, аз съм Камен Воденичаров и се намирам на летището във Форт Лодърдейл - едно…

8 hours ago

Шефът на петролната асоциация бие тревога: Може да останем без бензин след 1 март

Има достатъчно количество горива по базите и бензиностанциите, няма проблем с доставките, затова няма причина…

9 hours ago

Хипермаркетите готвят тесла с ваучерите за храна, използват ги като оправдание за вдигане на цените

Eлeĸтpoннитe вayчepи зa xpaнa, ĸoитo ce нaлoжиxa ĸaтo пoпyляpeн инcтpyмeнт зa cтимyлиpaнe нa пoĸyпaтeлнaтa cпocoбнocт,…

10 hours ago

Фалират маса ресторанти и кафенета в България ако тази забрана влезе в сила

С мотив, че ще унищожи туризма и ще фалира ресторанти и кафенета, български хотелиери и…

13 hours ago

Тази бележка на кола във Варна спаси един живот / СНИМКА

Вероятно дама, ако се съди по красивия ръкописен почерк е оставила, умилителна бележка на кола,…

15 hours ago